„La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din Badacin (jud. Salaj), duminica 3 februarie 2013, a avut loc comemorarea familiei Maniu, la împlinirea a 140 de ani de la nastere si 60 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, cel mai renumit si iubit fiu al satului, mare om politic si patriot de seama al României primei jumatati a secolului XX si totodata un marturisitor al credintei în Biserica Greco-Catolica, în perioada dinainte de 1948. Cu aceasta ocazie Parohia Greco-Catolica din Badacin în colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta-Zalau, Colegiu Tehnic “Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei, Scoala Gimnaziala Pericei si Radio Maria, au organizat activitati menite sa omagieze amintirea marelui om politic.
Evenimentul a început la orele 10.00 cu Sfânta Liturghie, condusa de parintele Vicar Foraneu al Silvaniei Gheorghe Turcas, concelebranti fiind parintele protopop al Simleului, Nicolae Bodea, împreuna cu preotii: Ioan Santa din parohia Plopis, Vasile Pop din parohia Iaz, Alexandru Fit din parohia Bocsa, Cristian Laslo din parohia Bobota si Cristian Borz parohul Badacinului. Predica a fost rostita de catre parintele Gheorghe Turcas, iar parintele Cristian Borz a evocat personalitatea lui Iuliu Maniu.
La finalul Sfintei Liturghii s-a celebrat si parastasul pentru familia Maniu, urmând apoi vizitarea Muzeului dedicat marelui om politic aflat la demisolul bisericii.
La Scoala “Iuliu Maniu” din apropiere a avut loc un simpozion, în cadrul caruia au luat cuvântul istorici, muzeografi si oficialitati locale precum: inspectorul de istorie – Marginean Viorel, cercetator stiintiintific – Marin Pop, profesorul Oiegaru Vasile, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj – Daniel Sauca, directorul Scolii Pericei – Danila Augustin, Vicarul Foraneu al Silvaniei parintele Gheorghe Turcas, primarul Comunei Pericei – Boncidai Csaba, fostul primar al Comunei Pericei – Pacurar Gheorghe, dr. Gârbea Liviu, profesorul Petru Bonte si profesorul Liviu Sabau. La eveniment au mai participat primarul orasului Simleu Silvaniei – Septimiu Turcas, inspector Jurca Ildiana, membri PNTcd Salaj, profesori de la Scolile Pericei si Horoatu Crasnei, credinciosi din Badacin si din localitatile învecinate.
Dupa un spectacol deosebit realizat de elevii din Badacin, coordonati de d-na prof. Maria Borz, toti cei prezenti au ramas în comuniune la agapa frateasca oferita de gazdele evenimentului.