„Pelerinajul are ”buletin”!
Unii cu multa emotie, altii pur si simplu curiosi, unii entuziasmati, altii îngrijorati pentru necunoscut… cam asa s-a deschis, pe 22 august anul acesta, al 14-a capitol al Pelerinajului spre Sighet în cinstea Martirilor Bisericii Catolice. Peste 120 suflete tinere au strabatut 165 km pe jos de la Simleu Silvaniei spre Sighetu Marmatiei prin caldura, frig, ploi, vânt, cu bataturi sau dureri de picioare. Toate acestea pentru a-i cunoaste mai bine pe Episcopii, preotii sau oamenii politici care au murit în închisorile comuniste, torturati fiind pentru credinta lor vie în Isus Cristos si în unitatea bisericii catolice.
Acest pelerinaj este unul care întotdeauna se lasa cu prietenii frumoase, cu altfel de relatii între tineri. Este un pelerinaj care uneste mintile si sufletele spre lucruri bune: spre cunoastere, spre rugaciune, spre comuniune, spre Dumnezeu. Timpul petrecut împreuna antreneaza altruismul, dorinta de a oferi celui de lânga tine cel putin un gând bun, o vorba calda; dorinta de a iubi. Este un timp în care înveti cum sa te rogi…
Anul acesta, când deja Pelerinajul nostru colorat si parfumat a împlinit vârsta la care ”primeste buletinul”, pe lânga faptul ca am reusit sa ne rugam zi de zi, mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii, am reusit sa încurajam comunitatile parohiale prin care am trecut prin cântecul nostru si voiosia noastra. Am citit, am meditat si am discutat împreuna despre vietile a doi dintre Episcopi: PS Alexandru Rusu si PS Ioan Suciu, dar si despre marele om politic si marele om crestin Iuliu Maniu, anul acesta împlinindu-se 50 respectiv 60 de ani de la moartea acestor valori eterne. Ne-am rugat zilnic pentru beatificarea episcopilor, dar am învatat sa cerem des prin rugaciunea lui Iuliu Maniu ceea ce el ne-a propus:”sanatate, putere de munca, rezistenta morala si fizica, curatarea gândurilor, îndreptarea judecatilor; alungarea lenei, a nestiintei, a uitarii, a micimii de suflet, a nesimtirii împietrite, luminarea mintii, întarirea vointei, cautarea tintelor nobile si a mijloacelor potrivite”.
Odata ajunsi la Cimitirul Saracilor din Sighet în seara de 28 august, acolo unde sunt aruncate trupurile atâtor sfinti – fara vreo cruce la capatâi, fara slujbe de înmormântare, primind binecuvântarea PF Lucian Muresan si a PS Virgil Bercea, am rasuflat usurati si am multumit lui Dumnezeu pentru darul de a mai parcurge înca odata acest drum. Suntem siguri ca rugaciunea ne-a fost ascultata întrucât Domnul ne-a binecuvântat cu blânzi stropi de ploaie. A doua zi, pe 29 august, Sfânta Liturghie si Parastasul l-am celebrat în Închisoarea din Sighet pentru acele suflete care au plecat spre cer din închisorile comuniste. Tinerii de altadata, supravietuitorii terorii închisorii din Sighet ne-au redat din nou încrederea, ne-au oferit zâmbetele lor si multumirea pentru drumul parcurs si pentru dumnealor, dar mai ales ne-au lasat sa-i luam ca model în vietile noastre: fara dorinta de razbunare, mereu rabdatori, deschisi la minte si cu o credinta puternica.
Suntem convinsi ca acest pelerinaj a fost calauzit si de catre Monseniorul Vladimir Ghika – pentru care timp de opt zile ne-am rugat si caruia i-am cerut mijlocirea. Anul acesta sederea noastra în Sighet a fost mai scurta tocmai pentru ca multi dintre pelerini au dorit sa ajunga la Bucuresti în data de 31 august la Liturghia în care a fost beatificat Venerabilul Vladimir Ghika, fapt care de altfel s-a si realizat. O Liturghie la care darurile ceresti s-au revarsat asupra inimilor noastre. Printul Vladimir Ghika – un exemplu viu de modestie, de simplitate, de daruire, un om neobisnuit de inteligent, un preot sfânt si un martir care din 31 august este un Fericit.
Multumim lui Vladimir Ghika, multumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria si tuturor celor care ne-au calauzit din cer în acest pelerinaj al nostru, de data aceasta de-a lungul tarii, de la Simleu, Sighet, Bucuresti! Multumim, de asemenea, tuturor binefacatorilor nostri, tuturor parohiilor care ne-au primit cu multa dragoste oferindu-ne o masa calda sau un spatiu bun pentru somn, indiferent ca a fost vorba despre suri sau alte locuri improvizate!
Multumim fiecarui pelerin în parte pentru ca a reusit sa însenineze acest drum cu tineretea si gingasia sa! Tinerii acestui pelerinaj au vârste cuprinse între 9 si 75 de ani – cu totii fiind plini de viata, uniti si prietenosi, chiar daca venim de la Oradea, Beius, Stei, Simleu Silvaniei, Badacin, Sici, Iaz, Porti, Plopis, Cerisa, Zalau, Cehu Silvaniei, Bulgari, Lapusel, Carei, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Cluj Napoca, Reghin, Cugir, Timisoara, Brasov, Bucuresti, Iasi, Roman precum si din Italia.
În mod deosebit dorim sa multumim Preasfintitului Virgil pentru încurajari, sustinere si binecuvântari, precum si preotilor, calugarilor si seminaristilor din Congregatia „Don Orione” care sunt mereu sufletul si organizatorii acestui pelerinaj.
Ne rugam unii pentru altii si ne dorim sa ne reîntâlnim în 22 august 2014 la Simleu mai buni si mai încrezatori!
Pentru mai multe fotografii accesati: http://ldo.ro/galerie-foto/2012-2013/pelerinaj-in-cinstea-martirilor-bisericii-catolice.html
Sursa: http://www.ldo.ro/