„Cea de-a sasea editie a actiunii „Un Milion de Stele”, demarata de organizatiile Caritas din România,va fi marcata vineri, 16 octombrie, de la ora 18.00, în 54 de localitati din tara, printre care se numara si cele doua orase salajene. În cadrul acestui eveniment se vor aprinde candele ale solidaritatii în Parcul Central din Simleu, în fata bustului lui Corneliu Coposu, si la intrarea în Parcul Central din Zalau, locuri în care va fi prezentata petitia initiata de Confederatia Caritas Romania – DA Servicii Sociale – de a strânge semnaturi care sa creeze baza de sustinere pentru a convinge Guvernul sa creasca bugetul serviciilor sociale cu 0,3% pe andin PIB, pâna în 2020. Petitia poate fi semnata si online la adresa: www.caritasromania.ro/da_servicii_sociale. La Simleu Silvaniei se vor pune la dispozitia doritorilor listele pe care se va putea semna petitia si o cutie pentru donatii. În cadrul programului este prevazut un moment de rugaciune, urmat de câteva discursuri si un scurt moment artistic.
Conform datelor furnizate de site-ul Caritas România, situatia saraciei la nivel national este prezentata dupa cum urmeaza:
– 40% din populatia României se afla în risc de saracie si excluziune sociala (al doilea cel mai mare procent din UE)
– 48,5% – rata de saracie în rândul copiilor
– 17,7% – rata de saracie la populatia încadrata în munca (angajatii saraci)
– 23,1% – rata somajului la tinerii sub 25 de ani
– 7,3% – rata somajului
– 28,9% reprezinta populatia afectata de privare materiala severa
Prin organizarea evenimentului „Un Milion de Stele”, Confederatia Caritas România s-a asociat înca din anul 2009, actiunilor similare organizate în Europa, cu scopul de sensibiliza cetatenii si de a-i îndemna spre solidaritate cu persoanele care traiesc în saracie si care sufera de fenomenul excluziunii sociale. A aprinde o lumânare într-un spatiu public reprezinta gestul simbolic de a fi solidar cu o persoana aflata în dificultate.