„[justify]Anul credintei s-a deschis în mod solemn la Oradea sâmbata, 3 noiembrie a.c., prin Sfânta Liturghie Arhiereasca celebrata la Catedrala “Sf. Nicolae” de catre PS Virgil Bercea de la orele 10.00. În acelasi timp s-a celebrat si Sarbatoarea tuturor asociatiilor prezente în Eparhia de Oradea. Organizatorul acestui eveniment solemn este Biroul Pastoral Eparhial pentru laici.
Au fost prezenti toti preotii Eparhiei, din toate cele 10 protopopiate, care au venit însotiti de credinciosi laici.
Procesiunea a început la orele 09.30 de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, spre Catedrala.
Cu aceasta ocazie PSS Virgil a acordat unele distinctii unor preoti cu merite deosebite în viata Bisericii. Monseniorul Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican, a primit demnitatea de Arhimandrit, iar Monseniorul Vittorio Formenti, Director al Biroului Central de Statistici al Bisericii Catolice din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului a primit distinctia de Stavrofor cu dreptul de a purta Crucea Pectorala. Aceasta distinctie a fost acordata si altor preoti din Eparhia de Oradea: pr. Ioan Marian Crisan – coordonator de proiecte din cadrul Episcopiei, pr. Petru Romulus Torjoc – secretarul Episcopiei si paroh în Parohia Sititelec, pr. Ovidiu Duma – paroh al Catedralei “Sf. Nicolae”, pr. Constantin Dumitru Selegian – paroh al Parohiei “Sf. Dumitru, Izvorâtorul de Mir” din Sânmartin, pr. Ioan Sorin Craciun – capelan la spitalele din Oradea, pr. Vasile Pâncotan – paroh la Parohia “Nasterea Maicii Domnului” din Haieu, pr. Mircea Bota – inspector fond forestier din cadrul Episcopiei si paroh al Parohiei “Sf. Gheorghe” din Ioanis, pr. Mihai Vatamanelu OFMConv. – paroh al parohiei “Adormirea Maicii Domnului” (Manastirea Franciscana) din Oradea, pr. Silvestru Pogar – paroh al Parohiei “Pogorârea Spiritului Sfânt” din Galospetreu, Protopopiatul Ierului.
La finalul celebrarii Sfintei Liturghii s-au acordat distinctii unor credinciosi laici cu merite deosebite datorita implicarii lor în viata Bisericii. Dintre acestia, 15 au primit Crucea Eparhiala, cea mai înalta distinctie pe care Biserica o ofera credinciosilor laici. Cei care au primit Crucea Eparhiala sunt: prof. Otilia Balas de la Reuniunea Mariana, prof. Oana Tuduce, presedinta Federatiei Actiunii Catolice din România, Constantin Pantis, Daniela Pacala – Asociatia Generala a Românilor Uniti (AGRU Oradea), Gheorghe si Mariana Popa, Ovidiu Negrea, Cornel Ardelean, Octavian Muth, Alexandru Maxim din Protopopiatul de Oradea, Irinel Bajenaru – dirijor al Coralei Francisc Hubic din Oradea pentru mai multi ani, Mirela Tomele din partea Biroului Pastoral, Viorel Cazan din Protopopiatul Tasnad, Dumitru Matei din Protopopiatul Ier, Liviu Gârbea si Grigore Grigorut din Protopopiatul Zalau.
În omilia pe care a tinut-o, PS Virgil a subliniat anumite aspecte referitoare la aprofundarea credintei, ca dar ce il primim de la Dumnezeu. Recent întors de la Sinodul Episcopilor de la Roma, Arhiereul a împartasit din experientele deosebite de comuniune cu întreaga Biserica Catolica din întreaga lume, reprezentata de cei peste 200 de episcopi împreuna cu alti 200 de teologi prezenti la Sinod.
Dupa celebrarile solemne din Catedrala “Sf. Nicolae”, a avut loc un moment artistic în curtea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, precum si o agapa fraterna.
Evenimentul s-a încheiat prin întâlnirea tuturor preotilor din Eparhia de Oradea cu PS Virgil, moment în care au primit directivele pentru Anul Credintei.
Anul Credintei a fost convocat de Papa Benedict al XVI-lea, prin Scrisoarea apostolica ,,Porta fidei” (Poarta credintei), stabilind ca acesta va avea loc între 11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013. În document se exprima dorinta ca Anul Credintei “sa trezeasca în fiecare credincios aspiratia de a marturisi credinta în plinatate si cu reînnoita convingere, cu încredere si speranta” (nr. 9).[/justify]