„Sâmbata, 22 Septembrie 2012, în satul Dijir, comuna Abram, jud. Bihor, a avut loc dezvelirea bustului preotului Mihai Danila, care dupa 93 de ani, s-a reîntors în satul pe care l-a slujit ca preot. Participând la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, unde a fost prezent alaturi de alti preoti din zona Marghita, aduce steagul tricolor pe care îl arboreaza în turnul bisericii, aducând mesajul unirii pe aceste meleaguri.
Bucuria acestui mare act al unirii urma sa îl coste viata, deoarece gestul sau nu a fost pe placul autoritatilor acelor vremuri. Este ridicat de un grup de soldati sub pretextul ca va fi anchetat la Marghita. Pe drum însa între Dijir si Iteu este împuscat, iar cu ultimele puteri striga „Traiasca România Mare”.
La acest moment de comemorare au participat Preasfintitul Dr. Virgil Bercea, preotii din Protopopiatul Greco-Catolic Marghita, preoti de alte confesiuni, autoritati locale, prin prezenta primarului comunei Abram, reprezentanti ai culturii bihorene prin Asociatia Vatra Româneasca, Cultul Eroilor din Oradea, Asociatia Avram Iancu – Filiala Marghita prin d-nul prof. Aurel Nandra si prof. Victor Cuibus si credinciosi din întregul protopopiat.
Au luat cuvântul Preasfintitul Dr. Virgil Bercea care a invocat memoria preotului Mihai Danila prin spiritul sau de jertfa pentru tara si neamul românesc.
Asociatia Vatra Româneasca prin domnul prof. univ. dr. Mihai Drecin a invocat din punct de vedere istoric momentul aducând aminte celor prezenti ca sunt si au fost oameni care s-au jertfit pentru tara si neam.
Primarul Comunei Abram d-nul Nutas Gabriel Octavian, în cuvântarea sa, a multumit tuturor pentru acest moment frumos din satul Dijir.
O fiica a satului, d-na Rodica Vingher, a invocat persoana preotului Mihai Danila dupa marturia pe care a auzit-o de la bunicii ei, care povesteau de barbatia acestui erou al Dijirului. A adus aminte de pelerinajul pe care îl faceau oamenii din sat la locul unde a fost ucis preotul lor cântând cântece patriotice.
Un moment emotionant a fost acela când a adresat celor prezenti întrebarea: „Oare câti dintre noi ne-am da viata astazi pentru tara, neam si credinta?”
Cuvântul de multumire adresat tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment a apartinut preotului protopop Zorel Miclaus. El a multumit si credinciosilor din Dijir care au oferit o agapa crestineasca celor prezenti.
Nu în ultimul rând a multumit d-lui Gavrila Ghilea si firmei Constructii Bihor din Oradea pentru finantarea bustului preotului Mihai Danila.