„Duminica, 23 septembrie 2012, a 8-a duminica dupa Rusalii, în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, prin punerea mâinilor P.S. Virgil Bercea, a fost hirotonit preot diaconul Vasile Soptea.
Originar din localitatea Feldru, jud. Bistrita Nasaud, parintele Vasile a absolvit Seminarul Sfintii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea în anul 2006. Ulterior a urmat studiile teologice la Bologna unde a facut un masterat în Teologia evanghelizarii. În acelasi timp, a facut si o experienta la Asociatia Caritas din Rimini unde s-a ocupat de Asociatia Migrantes, al carui responsabil a fost pentru mai multi ani.
Liturghia arhiereasca în cadrul careia a fost hirotonit pr. Vasile a fost solemna nu numai datorita soborului de preoti concelebranti sau a prezentei mari de oameni, dar si a Corului Catedralei, aflat sub bagheta maestrului Radu Muresan, care a dat raspunsurile la Sfânta Liturghie. Printre preotii concelebranti s-a aflat si pr. Olimpiu Todorean, presedinte al Asociatiei Caritas Eparhial Oradea care, împreuna cu pr. Renzo Gradara, director al Asociatiilor Caritas si Migrantes din Rimini, l-au prezentat în fata arhiereului pe diaconul Vasile în vederea ridicarii la sfânta preotie.
La eveniment au fost prezenti, pe lânga oaspetii din locul natal al parintelui nou hirotonit, un grup de italieni, prieteni si colaboratori care au dorit sa-i fie alaturi în acest moment important.
Aflati în contextul evangheliei pescuirii minunate, arhiereul a rostit un cuvânt de învatatura axat pe chemarea fiecaruia dintre noi, adresându-se în mod special parintelui Vasile, pe care Domnul l-a chemat si l-a facut pescar de oameni. L-a încurajat ca la cuvântul Domnului sa arunce mrejele si sa aiba întotdeauna încredere El. Astfel nu vor înceta binecuvântarile îmbelsugate din partea lui Dumnezeu.
Parintele Vasile este casatorit si actualmente lucreaza în cadrul Asociatiei Caritas Eparhial Oradea.