„Duminica, 16 septembrie 2012, a avut loc sfintirea bisericii parohiale din localitatea Petrani, judetul Bihor, protopopiatul de Beius. Evenimentul a fost important nu numai pentru comunitatea parohiala pastorita de pr. Ionut Dumitru Oprea, dar si pentru întreg protopopiatul de Beius, lucru dovedit de prezenta numeroasa a credinciosilor din parohiile învecinate, în frunte cu pastorii lor.
Ierarhul locului, P.S. Virgil Bercea, a fost întâmpinat înaintea bisericii de catre pr. Ioan Mada, protopop de Beius, pr. Ionut Oprea, parohul locului, si de un sobor de 16 preoti, prezenti la eveniment. A fost prezent, de asemenea, si pr. Dumitru Straca, parohul comunitatii ortodoxe din Petrani, precum si primarul Comunei Pocola, domnul Ioan Mascas.
Slujba de sfintire a bisericii a precedat Sfânta Liturghie arhiereasca si a fost împartita în trei momente. În primul moment s-a facut procesiunea în jurul bisericii si sfintirea acestea în exterior. Al doilea moment a constat în consacrarea Altarului cu ritualul celor trei spalari (cu apa si sapun, cu vin si cu Sfântul si Marele Mir) si introducerea sfintelor moaste si a hrisovului în Altar. În al treilea moment s-a sfintit biserica în interior si iconostasul, prin stropirea cu apa sfintita si ungerea cu Sfântul si Marele Mir.
Dupa sfintirea bisericii s-a celebrat Sfânta Liturghie arhiereasca, raspunsurile fiind date de un grup de seminaristi si absolventi ai seminarului „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea.
În omilia pe care a rostit-o, P.S. Virgil a subliniat importanta bisericii într-o comunitate ca loc al întâlnirii dintre om si Dumnezeu si mai ales ca loc unde omul merge pentru „a sta împreuna cu Domnul”. În acelasi timp a adus multumirile de rigoare celor care s-au straduit pentru împlinirea dorintei oamenilor din Petrani de a se putea ruga în propria lor biserica. A multumit în mod special parohului locului, pr. Ionut, precum si parintelui Ioan Santa, cel care a pastorit comunitatea pâna în anul 2008 si sub pastorirea caruia s-a initiat proiectul construirii acestei biserici.
Cum se cuvenea, la finalul celebrarii, pr. Ionut a adus multumiri celor care au sustinut de la început pâna la final realizarea proiectului de constructie a bisericii. A multumit în mod special comunitatii parohiei Sf. Ieronim din Padova (Italia) si parintelui Alessio Bertesso, sub pastorirea caruia se afla pe atunci, asociatiilor religioase din strainatate, primarului comunei Pocola si credinciosilor parohiei Petrani. Nu în ultimul rând a multumit P.S. Virgil pentru suportul material si în special pentru cel moral care l-a oferit de la început. Dupa încheierea Sfintei Liturghii s-a celebrat sfintirea troitei aflate în fata bisericii.
Sarbatoarea s-a încheiat cu o agapa fraterna oferita de comunitatea din Petrani celor prezenti.