„La începutul lunii august 2011 a început calatoria tinerilor din Eparhia de Oradea spre întâlnirea de la Madrid cu Sfântul Parinte Papa, alaturi de alte milioane de tineri din întreaga lume. Pregatirea spirituala a tinerilor a fost demarata însa cu mai mult timp în urma si a constat în 3 cateheze, sustinute de preoti si calugarite ce faceau parte din grupul de pelerini.
În data de 6 august a început în mod oficial întâlnirea la Oradea, unde tinerii au început sa se cunoasca si sa se pregateasca pentru aceasta întâlnire. În decursul celor 2 zile petrecute aici s-a format o trupa de cântareti, care au compus si un imn adresat întâlnirii, au împletit bratari si au pregatit autocarul pentru pelerinaj, înfrumusetându-l si personalizându-l.
În data de 8 august, la ora 03:00, toti tinerii s-au adunat în Capela Seminarului pentru Liturghia dinainte de plecare. Prima noapte a fost petrecuta la Milano, iar apoi drumul a continuat spre unul din cele mai cunoscute locuri de pelerinaj, spre Lourdes. Tinerii au avut ocazia acolo sa se roage, sa mediteze si sa bea apa din izvorul la care s-a aratat Preacurata Fecioara Maria.
De la Lourdes, autocarul cu tinerii obositi, dar totusi mult mai încarcati spiritual, a pornit spre Calahorra, unde au fost primiti cu foarte multa caldura de Parintele Claudiu, familia sa si o echipa de voluntari. În zilele petrecute acolo, activitatile au fost diverse, s-au facut vizite la cele mai importante biserici si muzee ale orasului, s-a organizat o petrecere în aer liber unde românii, italienii si nemtii si-au prezentat traditiile (dansuri, cântece), iar seara s-a încheiat cu o serata dansanta în aer liber, multe zâmbete si veselie. Urmatoarea zi, pelerinii au avut ocazia sa mearga 15 km pe drumul ce duce spre Santiago de Compostela, mai exact pâna în localitatea Santo Domingo de la Calzada unde au fost asteptati cu merinde, iar apoi au putut vizita biserica Sfântului si au ascultat cu mult interes povestea acestuia. În ziua urmatoare a avut loc o petrecere de zi unde formatia de tamburi a încântat auzul fiecaruia si a adus veselie si buna-dispozitie în rândul celor prezenti, iar apoi o alta formatie cu caracter mai solemn a condus lumea spre liturghia cu episcopii locului. Tinerii s-au despartit cu greu de acest loc minunat unde distractia cu partea spirituala au fost îmbinate perfect.
Drumul a continuat apoi spre principala destinatie, spre Madrid, oras ce începea sa se împânzeasca de miile de pelerini nerabdatori sa îl întâlneasca pe Papa. Pelerinii români au participat cu totii împreuna la o serie de 3 cateheze, tinute de Preasfintitul Virgil Bercea, episcop de Oradea, care au imprimat în memoria fiecaruia o serie de învataturi. Catehezele au fost interactive, tinerii au putut sa îsi lanseze întrebarile ce si-au aflat imediat raspunsul, iar unii mai curajosi au depus si marturii legate de convertirea spre crestinism sau cresterea lor spirituala. În fiecare zi s-a celebrat apoi Sfânta Liturghie, care a fost animata de tinerii prezenti. În Madrid au avut loc sute de evenimente în paralel, din care tinerii au putut alege: concerte, Adoratii Euharistice, dansuri, etc. Ultima seara s-a petrecut împreuna cu Sfântul Parinte si cu Isus prezent în Sfântul Sacrament, pe aeroportul 4 Vientos. Tinerii au fost vizitati si de o furtuna, care nu i-a speriat, ci, dimpotriva, i-a ajutat sa simta prezenta lui Dumnezeu printre ei. Noaptea de veghe a rasunat de cântece si veselie, iar dimineata la întoarcerea Sfântului Parinte a avut loc Liturghia de final.
Calatoria tinerilor din Eparhia de Oradea nu s-a terminat însa aici. Ei au mers mai departe înspre Sanctuarul de la Montserrat, unde au petrecut 2 nopti, iar într-una din zile au vizitat frumoasa capitala catalana, Barcelona. Ultima noapte dormita departe de casa a fost la Milano, iar urmatoarea zi, au vizitat cu totii vestitul Dom din Milano, pornind apoi cu melancolie, spre casele lor.
Multumim P.S. Virgil si Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici pentru tot ce au facut si pentru traseul atât de frumos pe care l-au ales. Bunul Dumnezeu sa le rasplateasca.