Nr. 361 / 06.04.2012

Pe data de 5 aprilie 2012 reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române din localitatea Vasad, jud. Bihor, s-au opus prin violenta aplicarii unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile care dispunea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate, aflata în posesia Bisericii Ortodoxe Române.
Aceasta atitudine ostila si violenta a Bisericii Ortodoxe Române în perioada Postului Pastelui este cu atât mai greu de înteles, cu cât, în cadrul mai multor întâlniri de dialog, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a asigurat partea ortodoxa ca va putea sa foloseasca în continuare, alternativ, lacasul de cult cu comunitatea greco-catolica din localitate.
Biserica greco-catolica din Vasad a fost confiscata de Statul Român în 1948 si data în folosinta Bisericii Ortodoxe Române. Dupa caderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credinciosilor greco-catolici din Vasad în biserica, Parohia Greco-Catolica a deschis actiune în justitie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câstigat definit si irevocabil în 2011.
Dupa câstigarea procesului, partea greco-catolica a încercat, în repetate rânduri, sa ajunga la o întelegere cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabila a acestei situatii si a propus ca solutie practica folosirea alternativa a bisericii greco-catolice de catre ambele comunitati religioase. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic aceasta solutie, afirmând ca nu vor retroceda biserica greco-catolica din localitate.
Ca urmare a acestui refuz, joi, 5 aprilie 2012, reprezentantii greco-catolici s-au deplasat la fata locului cu executorul judecatoresc Popovici Dorin pentru a pune în aplicare hotarârea judecatoreasca si a intra în biserica care le apartine de drept. Pentru a opri acest lucru, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au strâns mai multi preoti din localitatile învecinate si credinciosi ortodocsi din Vasad, pe care i-au organizat în vederea împiedicarii punerii în aplicare a legii. Cu aceasta ocazie, pe lânga intimidari si injurii scandate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române, acestia i-au agresat fizic pe reprezentantii greco-catolici, pe unii lovindu-i din spate, iar unuia aruncându-i aparatul de filmat din mâna.
Îngrijoratoare în acest sens este reactia întârziata a autoritatilor, care ar fi trebuit sa asigure ordinea publica si aplicarea legii.
Considerând instigarile pe care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la actiuni antisociale si a-i organiza în vederea împiedicarii aplicarii legii, Episcopia Greco-Catolica de Oradea face pe aceasta cale apel la toate autoritatile statului pentru a restabili legea în Vasad, astfel încât credinciosii greco-catolici din localitate sa poata celebra Învierea Domnului în biserica.