„Joi, 10 martie, în Aula Magna a Universitatii Oradea a avut loc conferinta "Apararea si promovarea valorilor nationale", sustinuta de scriitorul Nicolae Breban, conferinta urmata de lansarea celor mai recente volume ale autorului: "Jocul si fuga" si "Singura cale".
Zeci de studenti si cadre didactice, alaturi de importanti oameni de cultura din oras, au fost prezenti joi, 10 martie, în Aula Magna a Universitatii Oradea pentru a asculta conferinta sustinuta de scriitorul Nicolae Breban. Amfitrionul evenimentului a fost criticul si istoricul literar, prof. univ. dr. Ion Simut, cel caruia i-a revenit si misiunea de a prezenta cele mai recente volume ale scriitorului Nicolae Breban, "Jocul si fuga" si "Singura cale". În conferinta "Apararea si promovarea valorilor nationale", Nicolae Breban le-a prezentat studentilor România dintr-o perspectiva diferita de cea întâlnita pe bancile scolii. Poate nu întâmplator acum, când orele de limba latina se vor scoase din programa scolara, iar cele de istorie vor avea o pondere mai mica, Nicolae Breban a vorbit despre acea istorie vitrega a României neformate, neunite, împartita în trei provincii, ocupata, influentata de maghiari, turci, rusi si mai târziu francezi, despre România care s-a nascut târziu si s-a consolidat din si prin literatura. Scriitorul a reamintit importanta bisericii greco-catolice, care finanta, prin burse, studii peste hotare pentru românii din Ardealul ocupat, a amintit de neagra perioada stalinista, instalata în România de Gheorghe Gheorghiu Dej si Ana Pauker, dar si de comunismul trait sub regimul Ceausescu.
"Statul român este un stat nou, o fiinta sociala recenta. Polonia are universitati din 1400, noi timp de 18 secole nu am fost o tara, ci trei provincii. De aici se trage gândirea noastra, nivelul nostru precar", a spus Breban.
"Miscarea legionara, la începuturile ei, a fost singura miscare autentica româneasca. A aparut dupa Primul Razboi Mondial si a fermecat tinerimea studenteasca, preoteasca, dar si sateasca. Miscarea legionara a fost prima miscare ideologica pur româneasca. A avut si un guru, Nae Ionescu, cu doctorat luat la Munchen, în filosofie. Nae Ionescu a avut elevi cele mai mari genii ale poporului în modernitate, Mircea Eliade si Emil Cioran. Cioran este unul dintre cei mai mari filosofi ai Europei. Apoi marele poet Ion Barbu sau Constantin Noica, care a fost singurul filosof al nostru idealist, sub comunism", a subliniat Nicoale Breban. În viziunea scriitorului, statul român, care se afla în preadolescenta, a avut trei mari nume care "au pus pilonii constiintei nationale prin scris, prin carti": Dimitrie Cantemir, cel care a presimtit înca din 1690 natiunea româna care va veni, Mihai Eminescu si Nicolae Iorga.
"Nasterea acestui popor este strâns legata de literatura, iar acest lucru s-a vazut si la noi, în Ardeal, între cele doua razboaie mondiale. România a avut romancieri, dar romanele semanau cu actualele seriale americane. Pâna când a aparut Liviu Rebreanu. El a pus bazele romanului autentic românesc, prin Ion", a mai subliniat Nicolae Breban. Ajungând la istoria recenta, traita de parintii si bunicii studentilor prezenti la conferinta, Breban le-a vorbit despre diamantele perioadei comuniste: cartile "aruncate" de el, de Nichita Stanescu si Marin Preda. "Noi ne-am facut datoria, acum este rândul vostru", le-a transmis scriitorul.
"Jocul si fuga" si "Singura cale"
În cea de-a doua parte a evenimentului, prof. univ. dr. Ion Simut a prezentat auditorului cele mai recente carti semnate de Nicolae Breban. În ambele romane, "Jocul si fuga" si "Singura cale", actiunea se petrece în timpul regimului stalinist. "În Singura cale, personajul principal are 17 ani si este functionar în Oradea. Dilema tânarului care nu crede în stanilism este daca mai poate profesa adevarul. El are o discutie cu un preot catolic care-i arata ca Adevarul înseamna Dumnezeu. Nemultumit de raspuns, tânarul cauta un adevar politic. Si pentru ca în secret nu crede în stalinism, se întreaba cum poate promova profesional. Asa începe cariera unui mare cinic, a carui singura cale de a ajunge departe este aceea de a sustine ceea ce nu crede", a explicat Ion Simut.
"În volumul Jocul si fuga ne sunt prezentati doi tineri. Primul, frumos, cu succes la femei, ajunge membru de partid. Cel de-al doilea, un ins inteligent, dar fara frumusete si succes, complexat, construieste un cerc, un grup de oameni care împartasesc admiratia pentru acelasi ideal feminin. Desi tânarul doreste sa creeze o organizatie care sa reziste, el nu reuseste sa contureze o ideologie, desi cocheteaza cu modelul legionar, nu reuseste sa devina lider si sfârseste prin a fugi din tara, este o fuga fata de propria lui idee", a explicat Ioan Simut.
La finele prezentarii, oradenii prezenti au fost invitati sa participe la o sesiune de autografe din partea autorului. O a doua întâlnire a scriitorului Nicolae Breban cu oradenii a avut loc la ora 18.00, în amfiteatrul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai".
Sursa: http://www.crisana.ro