„Ziua de vineri, 30 Martie 2012, a fost o zi deosebita pentru comunitatea greco-catolica din Marin. Credinciosii nostri s-au bucurat de o zi de reculegeri spirituale tinuta de parintele Daniel Bertean de la Parohia „Petru si Pavel” din Zalau.
Programul a început vineri dimineata la ora 9:30 cu un moment de rugaciune, timp în care parintele Daniel a fost disponibil pentru Taina Marturisirii, iar la ora 10 a început Liturghia Darurilor Înaintesfintite. Dupa terminarea Liturghiei, parintele a tinut prima meditatie, în care a facut o scurta descriere a ce înseamna reculegerile spirituale, ce rol au ele si în ce fel trebuie traite. Tema primei meditatii a fost „Timpul omului” si s-a referit la modul în care omul zilelor noastre îsi petrece timpul zi de zi, descriind importanta chivernisirii timpului, atât în cele lumesti, cât si în cele spirituale.
A doua meditatie a început la ora 16 cu recitarea rugaciunilor începatoare si Rugaciunea Orei a IX-a, apoi parintele a citit din Sfânta Scriptura pasajele din Evanghelia dupa Matei legate de Patimile si Moartea lui Isus, aceasta fiind si tema celei de a II-a meditatii. La aceasta meditatie s-a încercat sa se faca o explicatie a gesturilor personajelor care au participat la patimile lui Isus (Iuda, Petru, Pilat, Simeon Cireneul, Fecioara Maria, femeile evlavioase …), si o asemanare si identificare a noastra cu fiecare dintre personajele acelea.
A urmat apoi în program rugaciunea ,,Calea Crucii”, la care au participat mai multi preoti din protopopiat: pr. Daniel Bertean, pr. Petru Pestean, pr. Iancu Neagota si parohul, Mihai Sofineti. Dupa terminarea rugaciunii s-au facut concluziile finale, s-a multumit celor invitati si participantilor, s-a sarutat crucea, s-a facut ungerea cu mir, iar parintele predicator a împartit participantilor câte o iconita, ca amintire a acestei zile binecuvântate.