„Orasul Valea lui Mihai a sarbatorit joi, 1 decembrie, Ziua Nationala. Localitatea are 10317 de locuitori din care 8768 maghiari, 1430 români, 92 rromi. Populatia româna, „minoritara” în acest context demografic, cu sprijinul Primariei si prin organizarea inspectorului ISU, Cormos Victor, aniverseaza anual cu bucurie Marea Unire de la Alba Iulia.
Festivitatea s-a deschis prin intonarea imnului national, urmat de salutul primarului, Zoltán Kovács, si urarea traditionala „La multi ani, România!” adresate preotilor (promotori si garanti ai vietii culturale-spirituale românesti), oficialitatilor locale, reprezentantilor institutiilor de politie si pompieri si reprezentantilor partidelor politice. Evenimentul a continuat cu discursul doamnei Carmen Zima, muzeograf local, care a subliniat aspiratia constanta si insistenta a poporului român de a forma un stat unitar. „La temelia Statului national român este nu doar o victorie militara, ci, mai ales, actul de vointa al natiunii române. Sacrificiile ei în campania anilor 1916 si 1917 au fost rasplatite prin izbânda idealului national”. Preotii, Marius Dumitru Popa (parohul ortodox) si Zorel Zima (parohul greco-catolic) s-au rugat pentru odihna sufletelor eroilor neamului si a celor care au contribuit la emanciparea spirituala si culturala a tarii. Monumentul dedicat acestor eroi a fost împodobit cu florile si coroanele depuse în semn de recunostinta.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment popular-artistic sustinut de copii scolii generale si de „Feciorii bihorului”. Acestia i-au încântat pe cei prezenti cu cântece populare si cu colinde traditionale.
În aceasta zi de sarbatoare a neamului românesc Dumnezeu sa binecuvânteze România si pe toti cetatenii ei.

Sursa:
http://www.grecocatolicvlm.cif2.net/ziua_nationala_a_româniei_la_valea_lui_mihai-pagblog-article_id2866.html