„Duminica, 4 decembrie, a fost o zi de mare sarbatoare pentru comunitatea greco-catolica din Sânlazar, jud. Bihor. Dupa mai bine de 63 de ani de persecutie s-a reusit celebrarea Sfintei Liturghii în lacasul de cult, proprietate a Parohiei Greco-Catolice.
Practic, vineri 2 decembrie, prin intermediul executorului judecatoresc s-a reusit intrarea în lacasul de cult. La încheierea procesului verbal au participat atât credinciosi greco-catolici, cât si ortodocsi. Emotia primilor a fost deosebita, unii dintre ei varsând lacrimi de bucurie.
Duminica 4 decembrie, în prezenta a numeroase persoane, a fost celebrata Sfânta Liturghie de catre parintele paroh din Sânlazar, Cioara Adrian Simon, si pr. Ghiulai Florin, parohul din Sarsig. În cuvântul sau de învatatura, parintele Cioara Adrian Simon a mentionat: „Este o zi istorica. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu ni s-a îndeplinit aceasta dorinta arzatoare a credinciosilor de a se putea ruga în biserica construita de parintii si stramosii lor. În asemenea momente trebuie sa dam dovada ca suntem adevarati crestini ai bisericii greco-catolice sa iertam si sa privim cu încredere spre viitor”.
Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, urmeaza sa reintre într-un interval de timp cât mai scurt si în posesia altor lacase de cult câstigate în instanta: Vintere, Holod, Vasad, Sarsig. În acelasi timp, episcopia ramâne consecventa punctului de vedere potrivit caruia în lacasele de cult redobândite se ofera gazduire liturgica fratilor ortodocsi.