„Prilej de mare bucurie pentru trei diaconi care au fost hirotoniti întru preotie. Ceremonia a avut loc, ieri, în Catedrala „Sfântul Nicolae”. Zeci de credinciosi, preoti si familiile celor trei sacerdoti au luat parte la eveniment. Cei trei preoti hirotoniti sunt: Florin Jula, Vlad Voicu si Gabriel Vana.
În cuvântul sau de învatatura PS Virgil Bercea a spus: „Evanghelia de astazi ne vorbeste despre o femeie gârbova. În ea trebuie sa vedem omul gârbovit de pacate. Acestea pot fi vindecate prin spovedanie si rugaciune. În acest context, trei diaconi sunt hirotoniti preoti”, a spus PSS Virgil Bercea. Referindu-se la calitatile pe care trebuie sa le aiba un preot, episcopul Virgil Bercea a subliniat ca modelul preotului este însusi Mântuitorul.
Caracteristici
„Preotul vesnic este Mântuitorul. Acesta a fost profet, preot si rege. Preotul ne marcheaza întreaga viata, de la botez, la împacarea cu Dumnezeu prin taina spovedaniei, prin spiritul care ne vindeca, ne cununa, ne sfinteste casele, ne conduce pe drumul catre Împaratie, catre Casa Tatalui. Pe preot, îl vom iubi sau îl vom critica în functie de cum îsi asuma cele trei caracteristici (profet, preot si rege) pentru a deveni un alt Cristos. Mare este chemarea la preotie… Reusim noi preotii si voi credinciosii sa întelegem vocatia? Reusim noi preotii sa o traim în asa fel încât sa devenim un alt Cristos…?”, a spus PSS Virgil Bercea în încheierea predicii sale, cerând ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Sfinte în îndeplinirea acestei chemari.
Toti trei preotii sfintiti sunt absolventii Seminarului Teologic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea. Acestia au beneficiat de o buna pregatire teologica si spirituala. La finalul ceremoniei, în numele preotilor hirotoniti a luat cuvântul pr. Gabriel Vana. Acesta a multumit episcopului Virgil Bercea, precum si tuturor celor care au contribuit la pregatirea lor. În încheiere, preotii nou hirotoniti au binecuvântat multimea din catedrala.

C.D