„Miercuri, decembrie 2016, dupa Liturghia de seara, a avut loc la Manastirea Franciscana din Oradea privegherea penitentiala de pregatire pentru Craciunul care se apropie. Daca de obicei, spovada este pregatita si practicata ca un act personal, în cadrul acestui moment de rugaciune s-a facut împreuna cercetarea constiintei, urmata de spovezi individuale.
Seara s-a structurat ca o întâlnire spirituala, care a cuprins parcurgerea meditativa a unui psalm, reflectie pe o Evanghelie, adoratie euharistica, examen de constiinta si spovezi individuale. Comentând evanghelia din Matei (1,18-25)–„Iosife, nu te teme sa o iei la tine pe Maria, logodnica ta”, pr. Claudiu Ardelean a facut o paralela între ispitele suferite de catre Iosif si raul care ne ademeneste pe fiecare dintre noi, si care îsi poate gasi doar în Dumnezeu pace si tamaduire.
La organizarea Privegherii si-au adus aportul Biroul Pastoral Eparhial, precum si diferite grupuri si asociatii de tineret: Seminarul Teologic, Liceul „Iuliu Maniu”, ASTRU, Colegiul „Sf. Familie”, grupul scout de la lânga congregatia „Don Orione”, Alegria, Oratoriul „Maria Imaculata”. De asemenea, au ascultat spovezi 12 preoti, în contextul bisericii puse cu generozitate la dispozitie de catre parintii franciscani.
Înainte de binecuvântarea euharistica finala, seara a prevazut un moment în care fiecare dintre cei prezenti în biserica au aprins câte-o candela pe treptele altarului. Era un gest care simboliza ca sufletele trecute prin baia curatirii din spovada redevenisera luminoase: pe cât de mica este luminita noastra în fata întunecimii lumii, este bine ca ea sa ramâna aprinsa si sa îsi îndeplineasca menirea de a straluci.