Cea de a XVII-a ediție a concertelor de Crăciun din Catedrala Greco-Catolică din Oradea s-a concretizat  în acest an în două evenimente artistice. Corurile de copii au evoluat în 19 decembrie (corul grupului de copii , Dominic Savio al Sanctuarului Eparhial Maica Domnului, dirijat de sora Feliciana Unguru, Corul Liceului Don Orione, coordonat de prof. Nicoleta Arendas, Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu dirijor prof. Nicoleta Țâmpu, Corul Enjoy Music, coordonat de Lazar Ovidiu și Pr. Popa Paul).

 Culoare, puritate, veselie, bucuria prin cânt a vestirii Nașterii Domnului au fost elementele care au făcut ca publicul să trăiască moment de înălțare sufletească. Prezentatorul serii a fost Ștefana Goția.

Pe 20 decembrie au evoluat: Corul Schola cantorum al Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din cadrul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ dr. Radu Mureșan, Corul Facultății de Arte, Departamentul Muzică, care funcționează în cadrul Universității din Oradea, dirijor lect. univ. dr. Carmen Rus, Corul de cameră Voces, dirijor lect. univ. dr. Carmen Rus, Corul Catedralei Romano-Catolice, coordonat de Kristófi János, Corala Buna Vestire – Francisc Hubic a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, dirijor lect. univ. dr. Radu Mureșan. Prezentator a fost, ca de obicei, jurnalistul Bogdan Băcilă.

Ca întotdeauna, Preasfinția Sa, Virgil Bercea, eparhul locului, a binecuvântat și încurajat prin prezența sa colindătorii, credincioșii și invitații prezenți în Catedrală: Vine Mântuitorul, vine în sufletul nostru, iar Sfântul Pavel zice că această venire a Mântuitorului este de fapt harul mântuitor. Acest har nu este altceva decât iubirea din ceruri care vine în sufletul nostru. La rându-ne suntem chemați să oferim iubire celor de lângă noi, celor dragi, celor mai aproape și celor de departe. Ceea ce primim acum la Nașterea Domnului să reușim și noi să dăm la rândul nostru. Așa să ne ajute Dumnezeu de Sfântul Crăciun.

Invitat la evenimet, Preasfinția Sa, Böcskei László, episcopul romano-catoic de Oradea, a încheiat cuvântul său spunând : Eu vă doresc  tuturor să aveți parte de acestă liniște a sufletului, o liniște a căminului, a familiei, o liniște a comunității și în comunitatea noastră în care, cu toții, împreună, după tradiția fiecăruia, să sărbărim același lucru și aceeași veste minunată: Domnul este cu noi!

La final, într-o atmosferă plină de însuflețire, s-a interpretat, artiști și public, colinda „O ce veste minunată”.

Am cântat, am colindat, ne-am bucurat. Facem acest lucru de 17 ani. Eu doresc să mulțumesc tuturor coralelor care în această seară ne-au bucurat sufletul și ne-au pregătit ca să-l întâmpinăm pe Domnul ca El să vină în sufletul și în viața noastră în aceste ritmuri și aceste acorduri, dincolo de ceea ce se întâmplă în lume. Este și bine și frumos, este și speranță și iubire. Reușim cu adevărat să ne adăpăm la aceste izvoare? În această seară toate corurile ne-au îndemnat ca acolo să fie sursa noastră de adăpare și în această iubire și bucurie să ne deschidem sufletele ca să-l primim pe Domnul în viața noastră, din nou, încă o dată, iar și iar, a încheiat cuvântul său Preasfințitul Virgil Bercea.

Până la următoarea ediție a concertelor de Crăciun, echipa organizatoare din acest an (pr.Ovidiu Duma, Rodica Indig, Eugen Ivut, Ovidiu Lazăr, Nicoleta Tâmpu, Alex Cristea, Dragoș Tomescu) vă urează să aveți un Crăciun Sfânt!

 

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO