„Oradea a fost vineri si sâmbata gazda unei aniversari mai deosebite: reprezentantii Congregatiei Don Orione din întreaga tara au sarbatorit 20 de ani de slujire în România, 20 de ani dedicati educatiei tinerilor si ajutorarii persoanelor aflate la nevoie, oameni saraci, bolnavi sau care trec prin momente dificile în viata.
Primul Centru „Don Orione” din România s-a înfiintat în 1991, la Oradea, dupa discutii purtate de monseniorul Belisario Lazzarin, superior provincial al acestui ordin calugaresc, si Preasfintitul Vasile Hossu, în garsoniera modesta din Iosia în care locuia Episcopul Greco-Catolic de Oradea, când s-a ajuns la concluzia ca în tara noastra cea mai mare urgenta este educatia tinerilor. Prin urmare, activitatea din Oradea a Congregatiei s-a concentrat înca de la început pe ridicarea Liceului „Don Orione”, lucrare care a fost sprijinita în cea mai mare parte de binefacatori din Italia. Alaturi de liceu, Padre Luigi Tibaldo, primul calugar orionin care a activat la Oradea, a înfiintat Oratoriul „Don Orione” si Clubul Cercetasilor Orionini, pentru ca tinerii de aici sa poata sa îsi petreaca timpul liber în mod frumos, placut si în acelasi timp educativ.
În timp, Liceul „Don Orione” din Oradea a ajuns o scoala bine dotata, care ofera un învatamânt de calitate la toate nivelele, de la gradinita la liceu. În prezent, în acelasi local functioneaza si un Centru de Limbi Straine, unde predau profesori cu experienta, din România si din strainatate.
Centrul activitatilor este, desigur, Parohia „Duminica tuturor sfintilor”, unde slujesc preotul Mihai Fecheta, superiorul Congregatiei din Oradea, monseniorul Florian Gui, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, si calugarul Francisc Lacatus. Acestia desfasoara nu numai o activitate de calauzire spirituala pentru enoriasi si persoane care au nevoie de ajutor, ci si de asistenta caritativa pentru copiii orfani si familiile sarace din Oradea, precum si pentru cei ce traiesc la groapa de gunoi a orasului.
În temeiul aceluiasi principiu orionin, care spune ca „la poarta noastra, cel care intra nu este întrebat daca are un nume, o religie sau un crez politic, ci doar daca are vreo suferinta, deoarece caritatea noastra nu închide usa nimanui”, functioneaza si Centrele Don Orione din Bucuresti (Voluntari) si Iasi, care pe lânga institutiile de învatamânt pe care le patroneaza, au construit azile de batrâni, centre de recuperare pentru copii cu dezabilitati, se îngrijesc de copiii strazii, de orfanii care la 18 ani trebuie sa paraseasca orfelinatele si nu au nici un sprijin în viata, de oameni care se confrunta cu diverse probleme (de exemplu alcoolismul). Cu copiii bolnavi lucreaza voluntari români si straini, specialisti în terapii moderne (cum ar fi meloterapie sau onoterapie), care reusesc sa îmbunatateasca starea de sanatate a micutilor suferinzi oferindu-le nu numai cunostintele si timpul lor, ci si afectiunea lor.
Vineri, 25 noiembrie, în sala de sport si festivitati a Centrului „Don Orione” din Oradea (Str. Cazaban nr. 49E), s-au adunat peste 400 de membri, colaboratori si prieteni ai Congregatiei întemeiate de Sfântul Luigi Orione, numit si Sfântul Caritatii sau Printul Sarmanilor, cel care credea ca doar caritatea poate salva lumea.
Elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal, îndrumati de dascalii lor, au prezentat programe artistice constând în cântece, dansuri, scenete, recitari de poezii inspirate din viata si opera patronului lor spiritual.
Spectatorii au fost încântati si de Corul Ariston al Liceului de Arta Oradea, condusi de profesorul Arnold Schneider, cor laureat la concursuri nationale si internationale, care a sustinut un program muzical variat, cu piese laice si religioase.
Superiorii Congregatiilor Don Orione din Bucuresti si din Iasi, pr. Giacomelli Valeriano si pr. Roberto Polimeni, au prezentat activitatea centrelor pe care le conduc. De altfel, ei au legaturi strânse si cu Oradea, ori prin activitatea pe care au desfasurat-o aici de-a lungul timpului, ori prin colaborarea cu voluntarii oradeni care au lucrat alaturi de ei la Bucuresti si la Iasi. Don Roberto a marturisit ca a învatat româneste la Oradea, o limba româna în care se saluta cu „servus toc”, pe care bucurestenii nu o înteleg întotdeauna.
Pr. Mihai Fecheta a vorbit despre activitatea Congregatiei în Oradea. El a aratat ca niciodata un calugar orionin nu face nimic fara sprijinul întregii Congregatii care numara aproape 1000 de calugari si peste 800 de calugarite ce activeaza în 30 de tari ale lumii. Mai mult, calugarii nu ar putea face nimic fara sprijinul comunitatii, al binefacatorilor si voluntarilor, un exemplu elocvent fiind chiar centrul din Oradea, care nu ar putea functiona doar prin efortul celor trei calugari de aici. Pentru contributia lor la succesul operei orionine, parintele Mihai a multumit tuturor colaboratorilor si binefacatorilor locali, de la profesori, animatori, voluntari, la autoritatile publice care sprijina dupa puteri munca desfasurata de Congregatie în Oradea. „Daca trecutul si prezentul acestei opere sunt cunoscute, viitorul ei depinde de vocatia si implicarea tuturor membrilor, binefacatorilor si prietenilor Congregatiei Don Orione.”
Dupa o sceneta despre viata lui Don Orione interpretata de cercetasi si un program de cântece prezentat de membrii Oratoriului, acompaniati de toti cei prezenti, cei mai activi colaboratori au luat masa împreuna cu membrii congregatiei, în casa parohiala.
Sâmbata a avut loc partea oficiala a aniversarii celor 20 de ani de activitate orionina în Oradea si România. La ea au luat parte episcopii Virgil Bercea si Böcskei László, alti membri ai celor doua episcopii catolice de Oradea, domnul viceprimar Gheorghe Carp, reprezentând Primaria Oradea, doamna prorector conf. univ. dr. Simona Trip, reprezentând Universitatea din Oradea, profesori universitari, profesori ai Liceului Don Orione, alte persoane care au dorit sa fie alaturi de Congregatia „Don Orione” la aceasta aniversare, cum ar fi doamna biolog Anna Márossy sau domnul dr. Mohamed Osman, directorul Asociatiei Culturale Islamice din Oradea.
P.S. Virgil Bercea a vorbit despre Centrul „Don Orione” din Oradea, facând o paralela cu Scolile românesti ale Blajului, numite de Mircea Eliade o torta a culturii românesti care a luminat peste secole, fara a putea fi stinsa. P.S. Böcskei László a vorbit despre modelul cristic al întregii activitati desfasurate de Congregatia „Don Orione” în Oradea si România.
Domnul viceprimar a transmis respectul si aprecierea primarului pentru tot ce se face la Centrul „Don Orione”, care se dezvolta continuu, chiar si în vremuri de criza. Doamna prorector a apreciat ca Congregatia este un adevarat model de educatie prin iubire.
Momentul aniversar s-a încheiat cu un simpozion stiintific despre „Educatie si Credinta”, la care au participat profesori de la Universitatea din Oradea si Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
http://www.ldo.ro/component/content/article/11-evenimente/166-20-de-ani-de-slujire-la-centrul-don-orione.html
Congregatia „Don Orione” a sarbatorit 20 de ani de slujire în România,
