„Biblia nu este o „opera literara”, ci o „carte incendiara, o carte în care Dumnezeu vorbeste”: scrie papa Francisc în prefata unei editii a Sfintei Scripturi pentru tineri, publicata recent în limba germana. Biblia cu si pentru tineri este rezultatul unui proiect care a implicat cooperarea stiintifica si teologica a mai multor persoane, printre care calugarii iezuiti austrieci Georg Fischer si Dominik Markl, profesori de Vechiul Testament la Universitatea din Innsbruck, respectiv Institutul Biblic din Roma. Versiunea în limba italiana a cuvântului introductiv scris de Suveranul Pontif a fost publicata în ultimul numar al revistei Civiltà Cattolica din aceasta saptamâna, pe 03 decembrie 2015.
„Dragii mei prieteni tineri, daca ati vedea Biblia mea poate nu ati fi atât de impresionati. Ati întreba: «aceasta este Biblia Papei?». O carte atât de veche si zdrenturoasa? Totodata, ati putea sa îmi faceti cadou o Biblie noua, dar nici daca ar fi una de 1000 euro nu mi-ar trebui-o, nu as putea-o accepta-o. Îmi place Biblia mea veche – marturiseste Papa – care a însotit jumatate din viata mea. Ea a vazut bucuria mea, a fost udata de lacrimile mele: Biblia este comoara mea de nepretuit. Eu traiesc din ea si pentru nimic în lume nu as da-o”: cu aceste cuvinte începe prefata scrisa de papa Francis la recenta Biblie pentru tineri. Este o prefata scrisa sub forma unei scrisori, în care crestinul Jorge Mario Bergoglio vorbeste din propria experienta despre ce înseamna pentru el Biblia.
Crestinii sunt persecutati pentru ca poseda o Biblie
Papa Francis cere în primul rând tinerilor ca aceasta carte „sa o puna deoparte dupa ce au citit-o o data în întregime”, sa nu o lase pe rafturile bibliotecii, unde sa se „umple de praf”, pâna când într-o zi, adauga Papa, „copiii vostri o vor vinde la piata de vechituri. Nu, aceasta este imposibil!”.
•„Vreau sa va spun un singur lucru – continua prefata – astazi, mai mult decât la începutul Bisericii, crestinii sunt persecutati. Si care este motivul? Ei sunt persecutati pentru ca duc o cruce si dau marturie lui Cristos. Practic, ei sunt condamnati pentru ca au o Biblie. În mod evident, Biblia este o carte extrem de periculoasa, atât de riscanta încât în unele tari cei care detin o Biblie sunt tratati ca si cum ar ascunde o grenada în dulap”.
Biblia nu este o opera literara, ci o carte de foc
Mahatma Gandhi, care nu a fost crestin, aminteste papa Francisc, spunea odata: „voua, crestinilor, va este încredintat un text care contine o cantitate de dinamita suficient de mare pentru a face sa explodeze în bucati întreaga civilizatie, pentru a transforma lumea cu susul în jos si a purta pacea într-o planeta sfâsiata de razboi. Cu toate acestea, o tratati ca si cum ar fi fost pur si simplu o opera literara, nimic mai mult”.
•„Asadar, ceea tineti în mâna? O capodopera literara? O colectie de povestiri antici si frumoase?– întreaba Papa tinerii. În acest caz – subliniaza Pontiful – ar trebui sa spunem multor crestini care sunt încarcerati si torturati pe seama Bibliei: ati fost de-a dreptul mici si prosti, caci este doar o opera literara! Însa nu este adevarat – asigura Papa – prin Cuvântul Domnului lumina lui Dumnezeu a venit în lume si nu se va stinge niciodata. În mâinile voastre, reia Papa, tineti ceva divin: o carte asemeni focului, o carte în care Dumnezeu vorbeste. De aceea, amintiti-va: Biblia nu este menita sa fie pusa pe raft sau uitata în biblioteca, ci mai degraba sa fie tinuta în mâna pentru a fi citita de mai multe ori, în fiecare zi, uneori singuri sau în grup”.
Cititi Biblia în grup, fara teama de a fi judecati
Împreuna cu alti tineri, mai scrie Papa tinerilor, „faceti sport, mergeti la cumparaturi, de ce oare nu cititi si Biblia împreuna, în doi, trei sau patru? Chiar în aer liber, înconjurati de natura, în padure, la mare sau seara la lumina unei lumânari… veti experimenta ceva puternic, socant. Ori va este frica sa nu pareti ridicoli în fata altora?”.
„Cititi cu atentie – repeta Pontiful – nu ramâneti în suprafata, nu fiti superficiali, asa cum poate si un comic! Cuvântul lui Dumnezeu nu este ceva ce se poate parcurge dintr-o privire!”. Papa Francisc invita tinerii sa se întrebe ce spune Biblia inimii lor:
• „Numai în acest fel – avertizeaza Papa – Cuvântul lui Dumnezeu se va înfaptui în toata puterea sa; doar în acest mod vietile noastre pot fi transformate, devenind complete si frumoase”.
Când citesc Biblia, ma las privit de Isus
• „Vreau sa va marturisesc ca eu citesc Biblia mea veche de multe ori – scrie papa Francisc – uneori o iau, citesc putin, apoi o las deoparte si ma las privit de Domnul. Nu sunt eu cel care priveste la El, ci El se uita spre mine: Dumnezeu este cu adevarat acolo, prezent. Astfel ma las observat de El si simt – fara a ma lasa coplesit de sentimentalism – înteleg în sensul cel mai profund ceea ce Domnul îmi spune”.
Uneori – marturiseste Papa – Domnul nu vorbeste, si atunci nu simt nimic, ma simt gol, gol… Dar, am rabdare, stau în acelasi loc si îl astept în tacere, citind si rugându-ma. Ma rog asezat pentru ca ma dor genunchii. Uneori, ma rog, ba chiar adorm, dar nu conteaza: sunt ca un fiu aproape de tatal sau si aceasta este ceea ce conteaza. Vreti sa ma faceti fericit? Cititi Biblia!”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va