„În peisajul istoriografic de data recenta exista tot mai multe lucrari care vorbesc despre istoria Bisericii Greco-Catolice. Luni, 28 noiembrie, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea a fost gazda unui eveniment editorial remarcabil, prin lansarea a trei carti: Silviu Sana „…pentru sufletele credinciosilor. Structuri bisericesti si scolare în Eparhia greco-catolica de Oradea-Mare (1850-1900)”, Oradea, Editura Universitatii din Oradea, 2011; Mircea Pasca „Arhitectura scolilor greco-catolice din Oradea: Arhitectul Anton Salerberg”, Oradea, Primus, 2011; Rozalia Cosma, Gheorghe Cosma „Credinta si cultura, vicisitudini si speranta”, Satu Mare, Editura Citadela, 2011. Prezentate de profesorii dr. Blaga Mihoc, dr. Aurel Chiriac si muzeograf dr. Ioan F. Pop, cartile respective scot la lumina momente, fapte si oameni din trecutul Bisericii Greco-Catolice. Evenimentul, organizat de catre Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica Oradea, Facultatea de Teologie Greco-Catolica si Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” Bihor s-a bucurat de prezenta P.S. Virgil Bercea.
În perspectiva istorica, cele trei carti se esaloneaza pe trei paliere distincte. Daca cartea lui Silviu Sana aduce o contributie documentara la perioada anilor 1850-1900 în privinta structurilor bisericesti si scolare greco-catolice ale eparhiei oradene (arhidiaconate, protopopiate, parohii si scoli), cartea lui Mircea Pasca scoate în evidenta trecutul cladirilor greco-catolice din Oradea si Beius, cu o aplecare directa asupra scolilor, proiectate de arhitectul Anton Salerberg, în stilul national-românesc. Cartea sotilor Rozalia si Gheorghe Cosma se vrea a fi o sinteza de istorie si cultura generala cu privire la credinta românilor de-a lungul timpului, lucrarea fiind scrisa de fapt „în scopul lamuririi unor probleme vitale cu privire la spiritualitatea româneasca”, asa cum ne-au amintit autorii. Bogatia de informatie, edita si inedita, din paginile celor trei carti, completeaza seminificativ istoria institutiei ecleziale greco-catolice românesti, a carei prezenta pe teritoriul nord-vestic al României a conturat formarea unor repere morale si civice pentru români.
Neînduplecându-se de la adevaratul sau scop, acela de a fi far calauzitor în marea învolburata a societatii, aceasta biserica confirma si astazi, prin cartile prezentate, ca exista un trecut care trebuie asumat, si mai mult decât atât, prezentat pentru a cunoaste oameni, fapte si evenimente care au marcat si creat momentul prezent.