„Întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental a fost organizata în acest an la Oradea, între 3-6 noiembrie. Unul din scopurile principale ale acestui eveniment, organizat în fiecare an, este schimbul de idei, reflectia comuna asupra temei stabilite anterior. Faptul în sine ca episcopii, arhiepiscopii, mitropolitii si ceilalti conducatori ai Bisericii se pot întâlni într-un astfel de moment, este de mare importanta.
A fost prezent si Cardinalul dr. Erdo Péter, în calitatea sa de presedinte al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (C.C.E.E.), greco-catolicii maghiari fiind reprezentati de episcopul eparhial de Hajdúdorog Kocsis Fülöp si de dr. Orosz Atanáz, episcopul Exarhatului Apostolic de Miskolc.
Întâlnirea a fost pregatita cu grija de gazda întâlnirii, episcopul de Oradea, Virgil Bercea si colaboratorii sai. Locul desfasurarii conferintelor a fost Seminarul Greco-Catolic a carui cladire este situata în inima orasului.
La deschidere au fost prezente si autoritatile orasenesti si judetene. A rostit un cuvânt de bun-venit Cardinalul dr. Erdo Péter, IPS Francisco Javier Lozano, Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova, precum si PF Sviatoslav Shevciuk, Mitropolitul Kievului si Galitiei si Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. Episcopul romano-catolic al locului, Böcskei László i-a salutat si el pe oaspeti, luând si el parte cu generozitate la primirea acestora.
Prima zi de întruniri a debutat cu Sfânta Liturghie, celebrata împreuna în catedrala greco-catolica, avându-l ca celebrant principal pe Preafericitul Arhiepiscop al Kievului Sviatoslav Shevciuk.
Dupa Sfânta Liturghie au urmat comunicarile. Presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizari, ES Rino Fisichella a tinut o prelegere cu titlul „Dati marturie despre Mine: Noua Evanghelizare în bisericile catolice orientale europene”. Ce înseamna noua evanghelizare si în ce poate consta contributia bisericilor orientale la aceasta? – a pus întrebarea, straduindu-se sa ofere un raspuns exhaustiv. Noua evanghelizare este necesara, deoarece traim într-o epoca schimbata. În epoca noastra, Biserica nu mai are aceeasi semnificatie în viata oamenilor ca si de-a lungul secolelor trecute.
Odata cu schimbarea culturii, instrumentarul conceptelor, limbajului si relatiilor interpersonale s-a schimbat fundamental. Ca urmare s-a schimbat si perceptia de sine a persoanei si modul sau de a se raporta la comunitate. Trebuie sa întelegem ca indiferenta nu este un lucru indiferent, deoarece poarta în sine samânta lepadarii de Dumnezeu. Noua evanghelizare nu înseamna nicidecum numai cautarea de forme, concepte sau instrumente noi. Ca punct de pornire se impune constientizarea faptului ca persoana traieste astazi într-o retea culturala diferita, care nu numai ca nu-i vorbeste despre existenta lui Dumnezeu, ci o abate de-a dreptul de la aceasta idee. Profesorul de teologie fundamentala din Roma a scos în evidenta rolul liturgiei, care, având în vedere acest context, este si mai accentuat – daca acest lucru este posibil – decât înainte. Învatatura Bisericii poate fi anuntata în mod autentic numai inserând-o în liturgie, deoarece în liturgie apare însusi Cuvântul viu al lui Dumnezeu în cadrul comunitatii crestine. În rugaciunea liturgica, învatatura este nu numai declamata, ci aceasta apare în mod real si tangibil, se face prezenta. A-i permite liturgiei sa-si gaseasca locul specific în acest context cultural schimbat, reprezinta responsabilitatea cu totul deosebita a noii evanghelizari; o liturgie care nu se separa de contextul cultural, ci se insereaza în acesta, la fel ca si de-a lungul secolelor precedente.
Iar pentru aceasta – a continuat profesorul – frumosul devine un concept indispensabil. Putem iubi numai ceea ce poarta în sine frumosul. Fara iubire nu exista evanghelizare, iar fara frumos nu exista iubire. Binele si frumosul în limbajul biblic si deci si în limbajul Bisericii sunt notiuni inseparabile. Sarcina liturgiei este sa adune în sine plinatatea manifestarilor de tot felul ale frumosului. Acesta nu este numai o caracteristica exterioara a Bunei-Vestiri, ci element care tine de însasi esenta sa. În trairea acestuia Bisericile Orientale au si vor avea un rol important.
În cea de-a doua comunicare, Boris Gudziak, rectorul Universitatii Greco-Catolice din Lviv a expus situatia actuala a Bisericii în tarile care s-au aflat sub oprimarea regimurilor totalitare la 20 de ani dupa prabusirea acestora. Trasând o paralela expresiva între greutatile si sperantele acestor credinciosi, el a atras atentia, pe deoparte, asupra precarietatii raportului dintre ceea ce vede, spune si face omul, si, pe de alta parte, cât de evidenta este unitatea intrinseca si perenitatea a ceea ce Dumnezeu ne învata, arata si împlineste. În baza acestora trebuie sa actioneze Biserica în lumea noastra cea preschimbata.
Pe parcursul dupa-amiezii, parintele iezuit sloven Marko Ivan Rupnik, artistul de renume mondial în arta mozaicului, a analizat raportul dintre arta sacra bizantina si noua evanghelizare. Practic, el a dus mai departe ideea profesorului Fisichella, conform careia frumosul are un rol fundamental în raspândirea într-un mod autentic a Evangheliei. În Dumnezeul cel întrupat s-a facut vizibila bunatatea lui Dumnezeu, iar Biserica – mai ales în ritul oriental – trebuie sa o faca accesibila oamenilor.
Seara, conducatorii Bisericii au celebrat în catedrala romano-catolica vesperele de rit roman în limba latina, dupa care episcopul Böcskei László i-a invitat pe toti în minunatul palat episcopal datând din sec. al XVIII-lea la un bors pescaresc.
A doua zi, primul orator a fost Prof. Cesare Alzati de la Facultatea Catolica Sacro Cuore din Milano. Vorbind despre antropologia orientala, a explicat, printre altele, modul în care preotul este icoana vie a lui Cristos printre oameni. El nu învata numai cu vorbele si prin viata sa, dar prin însasi pura sa existenta trebuie sa faca tangibila prezenta lui Cristos în Biserica, iar prin Biserica, în lume.
Urmatorul vorbitor a fost arhiepiscopul Cyril Vasil’, secretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale. El a demonstrat, citând numeroase declaratii ale Sfântului Scaun, ca noua evanghelizare nu este nicidecum noua în învatatura Bisericii Catolice. Acest concept provine din decretul conciliar Ad Gentes, la care Magisteriul Bisericii a facut referinta adesea în deceniile care au urmat Conciliului. A atras atentia asupra necesitatii de a ne confrunta, în munca de evanghelizare, cu posibilitatea de a fi respinsi, cu acea conceptie ostila cu care este privit azi Cristos si Biserica Sa. Urmarirea bunastarii materiale dicteaza omului o conceptie despre viata în care nu are nevoie de Dumnezeu. Prins în arsenalul mijloacelor tehnice, încetul cu încetul omul îsi pierde pâna si sensibilitatea fata de ceea ce este natural. Toate acestea, în mod firesc, îl îndeparteaza pe om de Dumnezeu, iar aceasta îndepartare se manifesta chiar si în interiorul Bisericii. Este nevoie de o reînnoire interioara, cu referire în mod evident si în primul rând la conducatorii Bisericii. Le-a vorbit episcopilor catolici orientali fara ocolis, mustrându-i în mod deschis pentru întârzierea, în multe locuri, în aplicarea principiilor pe care Sfântul Scaun le-a formulat cu scopul stimularii reînnoirii interioare a Bisericilor Orientale. „Cât de fideli sunt astazi Romei urmasii martirilor?”
Bineînteles ca întâlnirea a dat participantilor si posibilitatea de a cunoaste mai bine Biserica locala. În timpul liber au vizitat mai multe comunitati ecleziale si organizatii bisericesti; au vizitat de asemenea bisericile vechi si noi ale orasului, respectiv pe cele aflate în constructie.
Întâlnirea conducatorilor Bisericilor orientale s-a încheiat duminica dimineata cu concelebrarea unei minunate Sfinte Liturghii, prezidata de Nuntiul Apostolic IPS Francisco Javier Lozano, care s-a rugat împreuna cu marea multime a credinciosilor entuziasti. În timpul liturghiei au fost rostite mai multe rugaciuni si în limba maghiara, pe lânga cele în limba româna, slavona veche si ucraineana.
La sfârsitul conferintei, episcopii au cazut de acord în privinta locului si datei întâlnirii de anul viitor, care va avea loc la Zagreb, între 8-11 noiembrie, dat fiind faptul ca greco-catolicii croati vor sarbatori anul viitor 400 de ani de la unirea lor cu Roma.

Articol preluat de pe site-ul Eparhiei Greco-Catolice de Hajdúdorog din Ungaria

Traducere de Melinda Ferenczy