Catedrala greco-catolică  Sfântul Nicolae din Oradea s-a îmbrăcat, duminică 25 iulie 2021, într-o atmosferă de sărbătoare. În a cincea Duminică după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, Preasfințitul Virgil Bercea l-a hirotonit întru preoție pe diaconul Florin Mircea Bode. Pe lângă părinții vicari ai Eparhiei de Oradea, au fost prezenți preoți din toate celelalte eparhii ale Bisericii Greco-Catolice, precum și invitați din Dieceza Romano-Catolică de Iași.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Virgil a subliniat faptul că în această evanghelie a vindecării celor doi îndrăciți din Gadara, asistăm la refuzul unor oameni de a-L primi pe Isus. Ei nu au nevoie de El. Deși Isus le-a vindecat apropiații, ei sunt mai atenți la paguba provocată și, nerecunoscători fiind, îi cer să plece. În viața fiecărui creștin sunt momente faste și nefaste; iar noi trebuie să știm să spunem de fiecare dată: „Doamne, rămâi cu noi! Tu ești puterea noastră!” În acest context, astăzi va fi hirotonit un nou preot al Bisericii noastre. Vorbind despre ce este preoția și preotul, Preasfințitul Virgil a continuat: Preotul este darul lui Dumnezeu pentru tot poporul. Este lumina misterului divin. El este lumina și vine să ne lumineze în ceea ce este Dumnezeu și Divinitatea. Prin preot se realizează planul lui Dumnezeu pentru omenire. Preoția lui Cristos este prelungită prin acești preoți pe care îi vedeți, prin această persoană care astăzi va deveni preot. Preotul ne demonstrează frumusețea și măreția lui Dumnezeu. El este omul lui Dumnezeu ales dintre oameni, pentru oameni. Atunci când celebrează el este cu picioarele pe pământ, dar este cu mâinile și cu sufletul în cer, aducându-L pe Cristos pe pământ. El nu își mai aparține, ci îi aparține lui Dumnezeu. Este un Alter Christus, pe care îl vedem în mijlocul nostru. Prezența lui este fidelitatea lui Dumnezeu pentru noi oamenii. Îl rugăm pe Dumnezeu ca și peste Florin să trimită acest dar și această binecuvântare.

La sfârșitul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Virgil a amintit și de Ziua persoanelor în vârstă, a bunicilor, pe care Sfântul Părinte Papa Francisc a instituit-o, vorbind adesea despre persoanele vârstnice, îndemnându-le să nu se resemneze, ci să aibă curajul să dăruiască mereu și constant din plinătatea inimii lor, mai ales nepoților.

Florin Mircea Bode s-a născut în data de 2 februarie 1984, fiind originar din Negrești-Oaș, județul Satu Mare. A urmat cursurile liceale în cadrul Colegiului Național Vasile Lucaciu din Baia Mare, profil filologie-teologie, iar cele universitare la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității de Nord din aceeași localitate.

Și-a continuat studiile la Institutul Teologic Internațional din Gaming, Austria, iar din anul 2008 se specializează în domeniul familiei și căsătoriei, urmând cursurile masterale la Institutul Ioan Paul al II-lea  din Roma. Pe perioada studiilor la Roma, a fost alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.

A fost vicerector și formator al Seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea din data de 15 august 2014 până în vara anului 2020. În data de 28 mai 2021, Preasfinția Sa Virgil Bercea l-a numit în funcția de Responsabil al Departamentului de Comunicare și Purtător de cuvânt al Episcopiei noastre.

Îi urăm noului preot o slujire curată, sfântă și neprihănită pentru a deveni un preot după inima lui Isus, rugându-l, totodată pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască robului Său Florin roade în Via Sa, umplându-l de toată credinţa, dragostea, puterea şi sfinţenia.