,,Dacă spun că am iertat, dar în interior mă simt rău, însemnă că încă n-am iertat … fiindcă în Evanghelie iertarea este un moment de sărbătoare și de bucurie ! ”

            ,,Familia este stâlpul pe care se sprijină umanitatea”, spunea Preasfințitul Virgil Bercea într-un cuvânt de învățătură.

            Pentru a veni în sprijinul acesteia, ajutând familiile  să depășească formalismul,  Departamentul pentru Pastorația Familiilor din cadrul Eparhiei  de Oradea, prin Părintele responsabil Mihai Tegzeș,  vine cu soluții concrete și utile de aplicat în viața de zi cu zi, prin care soții să pună în practică mesajul lui Dumnezeu.

            Astfel, în contextul pandemiei, începând cu perioada Postului Mare și până după Sărbătoarea Pascală, în fiecare lună este  propusă câte o temă din cele trei prevăzute în Planul pastoral, care va fi prezentată în cadrul Sf. Liturghii în loc de predică în toate bisericile din Eparhia de Oradea.

            Prima temă, cea de astăzi, este ,,Iertarea în familie” . La Sanctuarul Eparhial ,,Maica Domnului” din Oradea,  la Liturghia solemnă de la ora 10 şi la Liturghia copiilor de la ora 12:00, familiile comunităţii parohiale au primit cu bucurie în suflet această temă propusă.

            Sfânta Liturghie de la ora 10:00 a fost prezidată de către Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu care a transmis cuvântul de învăţătură asupra Sfintei Evanghelii din Duminica Cutremurătoarei Judecăţi. Cei prezenți au fost invitați să-L recunoască pe Domnul în cel mai mic dintre toți, aceasta fiind esența creștinismului: ,,În cei săraci putem descoperi chipul lui Isus”. Legat de judecata finală, Părintele a explicat că nu Dumnezu o va scrie la sfârșit, ci El ,,citește la final ceea ce noi scriem acum cu viața noastră”.

            În partea a doua a predicii, Părintele a  evidenţiat  aspectele propuse de departament pentru viaţa de familie. Astfel, soții au fost sfătuiţi să nu-și consume energia în strădania de a-i schimba pe alții, ori lumea actuală, de care toți se plâng, fiindcă ,,noi suntem chemați să ne schimbăm”, iar ,,Dumnezeu ne dă puterea să depășim problemele”, încât  ne vom ,,metamorfoza să ne simțim cu adevărat bine și să fim fericiți ”.

            O atitudine potrivită este aceea de a face diferența clară între  a cere iertare și a cere scuze, fiindcă ne cerem scuze pentru ceva care nu depinde de noi și pentru care nu avem o vină, pe când  a cere iertare se referă la recunoașterea unei greșeli de care ne considerăm vinovați. Iar ca iertarea să fie autentică, dat fiind că nu putem şterge faptele din memorie,   persoana în cauză mai are de îndeplinit o etapă forte importantă, aceea de a depune în ,,muzeul familiei” faptele negative pe care simte că nu le poate uita.

            La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au primit în dar o carte despre ,,Iertarea în cuplu, a cui este vina? ”, cartea fiind editată de Comunitatea din Caresto. Copiii au avut şi ei o surpriză primind  dulciuri pe care să le împartă acasă cu cei dragi.

            Temele următoare vor fi: Credința în familie  – duminică, 4 aprilie 2021 și Mărturisirea iubirii în familie – duminică, 16 mai 2021.

            Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să avem tăria de a pune în practică acste învățăminte, încât să  rămânem de-a dreapta Sa, răspândindu-i Lumina în lume.

Ziua Familiei a fost ținută în toate Parohiile de pe întreg cuprinsul Episcopiei de Oradea, implicate în pastorația familiilor.

Laura Ologu

Biroul Pastoral