„Calugari si calugarite fiti marturisitori ai credintei” acesta a fost îndemnul Preasfintiei Sale Virgil, adresat persoanelor consacrate cu ocazia deschiderii Anului Vietii Consacrate în Eparhia de Oradea.
Sfânta Liturghie de deschidere a început cu procesiunea la care au participat calugarii , calugaritele si preotii din Eparhie, de la Liceul Greco Catolic la Catedrala Sfântul Nicolae, urmata de cuvântul parintelui Mihai Vatamanelu care a prezentat tuturor Anul Vietii Consacrate.
Cuvântul Preasfintiei Sale Virgil Bercea s-a axat pe scrisoarea Sfântului Parinte Papa Francisc, adresata persoanelor consacrate. Obiectivele acestui an propuse de Sfântul Parinte sunt trei: „a trai trecutul cu recunostiinta”, „a trai prezentul cu pasiune” si „a îmbratisa viitorul cu speranta”. Pe lânga aceste obiective pe care persoanele consacrate trebuie sa si le propuna, de la ele Sfântul Parinte are si asteptari: „treziti lumea” persoanele consacrate fiind îndemnate sa vorbeasca tuturor despre Hristos, „mergeti în toata lumea” pâna la periferiile lumii la cei bolnavi si orfani, „traiti bucuria” bucuria ca l-ati întâlnit pe Hristos.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a oferit crucea eparhiala domnului deputatAdrian Merca si domnului profesor doctor Ioan Chindris directorul Bibliotecii Academiei din Cluj, pentru munca depusa în vederea declararii ca zi a Scolii Ardelene, ziua de 11 octombrie.
Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta zi si pentru aceste flori ale Bisericii, care sunt persoanele consacrate!