Har si pace din partea lui Dumnezeu iar de la noi binecuvântare pentru toti cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.

+ Virgil Bercea

Episcop

Iubiti credinciosi,
La sediul asociatiei se prezinta un cuplu necasatorit care solicita masa calda. Intrând în discutie cu acestia, am aflat ca au împlinit 60 de ani, ca au stat o perioada lunga fara adapost, dar acum au gasit o locuinta parasita, unde au facut curatenie si spera sa poata ramâne acolo pe perioada iernii. Am început oferirea mesei calde. Barbatul, care avea meseria de zidar, lucra ocazional si primea în schimb câte o patura, o mobila sau un covor. Mâncarea fiind asigurata, tot ce câstiga barbatul puneau deoparte.
Dupa câteva saptamâni, ne-au comunicat ca a aparut proprietarul locuintei care, vazând cum au curatat-o, le-a permis sa stea acolo fara sa plateasca chirie, numai sa aiba grija de imobil. La vizita de evaluare am vazut o saracie absoluta si o curatenie impecabila, desi femeia avea probleme majore cu vederea din cauza diabetului.
La o luna de la începerea interventiei, femeia a depus dosarul pentru a obtine pensia pentru limita de vârsta. Între timp, barbatul lucreaza ocazional si îsi cauta de lucru în continuare. Cel mai des vine dupa mâncare sau îmbracaminte numai femeia, care abia vede, timp în care barbatul lucreaza.
Dupa trei luni de sprijin, beneficiarii aduc înapoi bonul de masa calda. Au primit decizia de pensionare si urmeaza sa primeasca pensia. Barbatul a fost angajat pe perioada de proba la curatenie la blocuri.
Printr-o masa calda oferita zilnic timp de trei luni, pe care o împarteau sa le ajunga la cele trei mese principale, am ajutat ca situatia acestor doua persoane sa devina stabila.

În spiritul acesta, Caritas Eparhial Oradea continua traditia din duminica „Samariteanului milostiv”, zi în care se organizeaza în fiecare an o colecta speciala cu îndemnul Dati-le voi de mâncare, constienti fiind cu totii ca, fara ajutorul dumneavoastra, nu vom putea asigura minimul necesar multor persoane ajunse sub pragul saraciei.
Prin urmare, tasul din data de 13 noiembrie 2011, duminica „Samariteanului milostiv”, va fi predat, de fiecare parohie, asociatiei.
Colecta din acest an va fi destinata continuarii proiectului „O masa calda pentru cei saraci”, derulat de asociatie împreuna cu Surorile Misionare Franciscane ale lui Cristos, prin care 50 de persoane primesc zilnic masa de prânz.