„Întâia duminica a anului 2015 a fost marcata în parohia greco-catolica Plopis din Protopopiatul Simleu Silvaniei, jud. Salaj de vizita eparhului de Oradea, Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea. Într-o atmosfera feerica ce a îmbracat în haina alba cuprinsul zarii, credinciosii localnici, cât si multi fii ai satului veneau sa îsi încarce sufletele cu rugaciune, cu amintiri frumoase, cu reîntâlnirea celor dragi. Aceasta zi a reusit sa fie una mai speciala si mai emotionanta deoarece coincidea cu aniversarea a 18 ani de la hirotonirea parintelui paroh Ioan Santa, dar si cu comemorarea a 25 de ani de la trecerea în vesnicie a parintelui Miron Biluca, cel care a pastorit satul Plopis între anii 1953-1987.
Multime de copii si tineri l-au întâmpinat pe Ierarhul locului, unii în frumoasele straie populare cu flori, cu pâine si cu sare. La Sfânta Liturghie a participat si parintele Nicolae Bodea, protopop greco-catolic de Simleu Silvaniei. În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea a aratat importanta dovedirii credintei prin fapte, îndemnând pe fiecare la o profunda traire crestina de rugaciune si milostenie, la atentie fata de nevoile celor de lânga noi mai neajutorati sau marginalizati care au nevoie de atentia si consideratia noastra, de timpul sau de daruirea noastra. De asemenea a multumit comunitatii greco-catolice din Plopis care este o comunitate unita si solidara, evidentiind contributia extraordinar de puternica la construirea noii biserici din localitate, precum si ridicarea noii case parohiale în anul care s-a încheiat. Multimea de tineri, familii tinere si copii care practica regulat Sfintele Sacramente a constituit ocazie de a implora binecuvântarea si ocrotirea lui Dumnezeu asupra lor.
Nu în ultimul rând, Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea a exprimat pretuirea pentru activitatea depusa de parintele paroh, Ioan Santa, în care credinciosii gasesc un pastor energic si dârz, entuziast si jovial, aducator de speranta si caldura sufleteasca pe drumul credintei ce-l parcurg zi de zi.
În acelasi cadru emotionant figura preotului din perioada regimului comunist, Miron Biluca, a fost ocazie de evocare si rememorare. Acest parinte a avut rol de model pentru cei care l-au cunoscut, poate fiindca a transmis învataturile de credinta cu simplitate, daruire si corectitudine, pretuind si atent fiind la problemele fiecarui credincios. În cei mai bine de treizeci de ani cât a slujit în satul Plopis, parintele a reusit sa cultive respect si dragoste pentru biserica din partea credinciosilor, atitudini fundamentale ce s-au perpetuat pâna astazi.
Frumusetea unor astfel de momente ofera tuturor încarcatura sufleteasca, speranta si motivatie interioara spre purtarea cu seninatate a greutatilor cotidiene.