„A 33-a Întâlnire a Franciscanilor Europeni, cu motto-ul: „Împreuna cu Sfântul Francisc într-o noua Europa” s-a desfasurat timp de zece zile la Oradea, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din parcul Traian. Au participat un numar de 45 de laici franciscani din sapte tari, coordonati de preotii Sitterle Joseph OFMcap din Paris (Franta), Schleputz Hermann OFM din Essen (Germania), Crocker Shaun din Kent (Marea Britanie), iar din partea româna, Mihai Vatamanelu OFMconv si Sorin Craciun (Oradea).
Programul spiritual a inclus discutii biblice pe tema evanghelizarii ca mesageri ai bucuriei si sperantei, Sfinte Liturghii oficiate în capela Seminarului sau în oras, la Manastirea franciscana „Maica Domnului” împreuna cu P.S. episcop Virgil, la Biserica romano-catolica „Sfântul Spirit” împreuna cu P.S. episcop Laszlo si la fostul convent capucin „Sfânta Maria” de pe str. Traian Mosoiu.
Cu aceasta ocazie celor prezenti li s-a prezentat orasul Oradea, facând o vizita la teatru si la primarie unde am primit explicatii cu generozitate din partea consilierului Iulius Delorean care ne-a asigurat si accesul în turn pentru belvedere. S-a vizitat si frumoasa catedrala „Sfântul Nicolae” care a fost prezentata de pr. Ovidiu Duma si Florin Tirla. Duminica dupa-masa ne-am întâlnit cu surori franciscane si frati ai ordinului întâi, urcând Calea Crucii de pe Dealul Calvaria, luând cina împreuna si urmarind un program artistic românesc.
Pentru a ne întâlni si cu alte fraternitati din regiune s-au organizat doua excursii, una la Sanctuarul marian de la Radna si Timisoara si una la Sighetul Marmatiei pentru Memorialul Durerii si Manastirea de lemn din Bârsana. Se cuvin multumiri fraternitatilor locale din Arad, Timisoara, Carei si Sighet pentru eforturile facute ca aceste zile frumoase sa ramâna de neuitat în memoria noastra.
Consider ca aceste zile au contribuit la mai buna cunoastere a realitatilor tarii noastre, a frumusetilor si spiritualitatii ei prin acesti mici ambasadori ai pacii si iubirii de Hristos, care sunt fratii franciscani. Mii de multumiri pentru generozitate se cuvin si sponsorilor nostri S.C. Transilvania Import Export si S.C. Dacardi, caci fara ajutorul lor reusita nu era deplina. Multumiri si firmei Tesan care ne-a asigurat transportul gratuit la Baile Felix pentru a ne putea mândri cu nuferi, lotusi, paduri si izvoare termale. Acum realizam ca suntem asa de bogati si ne trebuie asa de putin sa fim fericiti. Multumim lui Dumnezeu pentru ca a facut ca TOTUL sa fie perfect si ne-a amintit prin ochii si gurile altora ca avem de ce sa fim mândri ca suntem români. Ne vedem anul viitor în Germania si peste doi, în Italia.
Pace si bine!