În perioada 16-19 noiembrie 2023 s-a desfășurat la Roma (Italia) reuniunea anuală a Consiliului Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC-WUCT). La eveniment au participat delegați de la universități și școli din diverse națiuni, printre care și o delegație a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuită din: pr. Paul Popa, responsabil al Biroului Pastoral EGCO, prof. Ana Popa (psiholog) și prof. Patricia Capriș, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.

În cadrul zilelor de reuniune, au intervenit arhiepiscopul de Cambrai, mons. Vincent Dollmann, asistent spiritual al UMEC-WUCT, mons. Cesare Pagazzi, secretar al Dicasterului pentru Cultură și Educație, don Giovanni Buontempo, responsabil pentru relațiile cu mișcările ecleziale și noile comunități catolice din cadrul Dicaterului Vatican pentru Laici și Familie, și cadre didactice din diverse părți ale lumii.

În prima zi, don Giovanni Buontempo a ținut un un discurs despre „Asociațiile creștinilor în Biserica de astăzi”, reiterându-se identitatea acestei organizații fondată în 1951, care se pune în slujba asociațiilor naționale de învățători și profesori catolici care își desfășoară activitatea în școli și universități, atât catolice, cât și de stat, promovând activități de studiu și cercetare menite să depună mărturie asupra valorilor Evangheliei și a învățăturilor Bisericii în domeniul educaţiei şi a şcolii. În acest sens, potrivit Dicasterului pentru Laici și Familie, UMEC-WUCT

„însoțește înființarea asociațiilor de profesori catolici din lume, organizează evenimente de formare și răspândește cunoștințele inițiativelor și experiențelor în domeniul formării religioase, morale și profesionale a educatorilor”, cât și „în domeniul apostolatului în rândul cadrelor didactice”, angajându-se să respecte și să consolideze drepturile și libertatea educațională a profesorilor catolici.

Promovând solidaritatea, dialogul și cooperarea între diferitele realități și instituții educaționale, UMEC-WUCT respectă specificul fiecărei realități, aspect subliniat și de prof. Cheryl Peralta, vicerector al Universității „Santo Tomas” din Manila (Filipine), care a vorbit despre „Profesorii catolici – o resursă pentru școală și comunitate”. Reuniunea anuală a fost prilejul unui schimb de experiență a participanților, care au luat parte la șase sesiuni de lucru, dense în idei și creative în propunerile pentru viitor. Sesiunile de lucru au fost deschise de președintele UMEC-WUCT, prof. Jan de Groof, profesor la Universitatea din Anversa (Belgia), care a vorbit despre ceea ce înseamnă „A fi învățător catolic în lume, perspective viitoare”.

La întâlnirea anuală s-a vorbit și despre „Eficiența unui leadership al profesorului catolic, în relație cu misiunea sa de a genera dreptate, incluziune și solidaritate” – valori fondante ale Consiliului Uniunii Mondiale a profesorilor Catolici, pe care profesorul prof. Angelo Paletta, de la Universitatea din Bologna, le-a scos foarte bine în evidență. Despre educația bazată pe valori, a vorbit și prof. Roisin Coll, de la Universitatea din Glasgow (Scoția), subliniind rolul pe care profesorii îl au în sădirea acestor repere morale și intelectuale în viața elevilor.

O temă de mare actualitate, a fost cea expusă de profesorii John James și prof. John Lydon, de la Universitatea din St. Louis (USA), respectiv Universitatea din St. Mary (Londra – Marea Britanie), care au ținut o prelegere despre „Formarea profesorilor pentru o educație care să știe cum să țină linia de plutire a orizonturilor și să răspundă provocărilor actuale” ale copiilor, adolescenților și tinerilor. O provocare globală este totodată „Formarea,  recrutarea și lipsa de cadre didactice: analiză și remedii”, despre care a vorbit prof. dr. Danielle Woestenberg, din cadrul asociației „CNV Connectief” din Țările de Jos.

În cadrul întâlnirii anuale au fost prezentate și aspectele organizative ale Consiliului Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici.Secr, la un an de la alegerea noului consiliu director, de secretarul general al UMEC-WUCT, dr. Giuseppe Desideri.

Nu au lipsit momentele de comuniune spirituală, prin celebrarea Sfintei Liturghii și binecuvântarea sediul asociației din Roma, de mons. Dollmann, don Giovanni Buontempo și don Giuseppe Oddone. Duminică, 19 noiembrie a.c., participanții au fost salutați de Papa Francisc, de la Fereastra Palatului Apostolic, în cadrul rugăciunii duminicale „Îngerul Domnului”. Pentru Sfântul Părinte, „Uniunea Mondială a Profesorilor Catolici este o rețea de colegi de profesie, de frați și surori în credință care, într-un spirit și un stil de prietenie, ospitalitate, cunoaștere reciprocă și creștere spirituală comună, se pun în slujba tuturor cadrelor didactice catolice pentru a-și păstra identitatea și a-și duce misiunea mai departe”, cum a spus Pontiful în urmă cu un an, când primea în audiență, pe 12 noiembrie 2022, participanții la Adunarea Generală a UMEC-WUCT.

Profesorii catolici sunt chemați să încurajeze și să motiveze toate cadrele didactice cu care lucrează, spre a fi cu toții pe deplin conștienți de importanta lor misiune de educatori și martori ai credinței, la nivel individual sau în cadrul grupurilor profesorale.

Mihaela Caba-Madarasi