„Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau a lansat de curând volumul XXXIV al anuarului „Acta Musei Porolissensis”. Din cuprinsul acestei editii au fost dedicate istoriei Bisericii Greco-Catolice aproximativ 180 de pagini din totalul de cca. 450 de pagini.
La realizarea lucrarii au contribuit 37 de autori, iar 18 dintre acestia si-au îndreptat atentia, cu precadere, asupra Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei. În aceasta directie tematica au adus un aport considerabil: cercet. st. al Muzeului de Istorie si Arta din Zalau dl. Marin Pop, cercet. Centrului Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale din Satu Mare dl. Aurel Pop, cercet. al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei dl. Robert Furtos, cercet. st. dr. III la Institutul de Istorie „G. Baritiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca dna. Mirela Popa-Andrei, asist. cercet. la Facultatea de Istorie si Filosofie din Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca dna. Monica Muresan s.a.
Printre colaboratorii acestei carti s-au numarat 3 preoti greco-catolici si anume preotul Ciprian Robotin din parohia „Sfânta Familie” (Zalau), preotul Florin Marincean din Parohia „Sfânta Treime” (Simleu-Silvaniei) si preotul paroh Cristian Borz din Parohia „Întâmpinarea Domnului” (Badacin).
„Daca în ultimii 24 de ani rolul Bisericii Române Unite în emanciparea poporului român a fost discret prezentat, acum, tot mai multe publicatii importante aloca spatiu pentru a evidentia rolul pe care Biserica noastra l-a avut pentru natiunea româna,” a declarat preotul Cristian Borz.