„Primul Centru Pilot de Referinta pentru Boli Rare din Romania a fost sfintit marti, 28 iunie 2011, de P.S. Virgil Bercea, la Zalau, moment la care au participat si ministrii sanatatii din România si Norvegia, ambasadorul Norvegiei în Romania, precum si autoritatile locale si judetene.
Centrul NoRo pentru boli rare de la Zalau este al treilea de acest gen din Europa si a avut ca promotor pe d-na Dorica Dan, presedintele Asociatiei Prader Willi si „sufletul“ acestei actiuni. Partener al acestui centru este si Parohia „Sfânta Familie” din Zalau, care s-a implicat în sustinerea proiectului; de asemenea, trebuie sa amintim sustinerea pe care P.S. Virgil Bercea ne-a acordat-o înca de la început.
În cuvântul sau, Preasfintitul Virgil, pornind de la pilda vindecarii orbului din nastere: „Nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci ca sa se arate în el lucrarile lui Dumnezeu” (Ioan 9, 3) a prezentat rolul pe care familia si, în general, societatea îl are în problema bolnavilor. Preasfintitul Virgil a aratat necesitatea apropierii Bisericii de familiile cu persoane bolnave: „Dumnezeu doreste mereu sa redea speranta familiilor care încep sa si-o piarda…”, insistând pe rolul providentei divine care transforma greutatea bolilor într-o oportunitate pentru oameni, precum în pilda evanghelica.
Parohia „Sfânta Familie” doreste ca si pe viitor sa fie un colaborator activ în acest centru înfiintat la Zalau, constienti de faptul ca acest proiect va reprezenta pentru pacientii si familiile lor un pas spre rezolvarea problemelor lor, lucru exprimat si de primarul Zalaului, Radu Capîlnasiu, în discursul sau de la deschiderea centrului.
De fapt, tuturor ne revine o datorie crestineasca sa fim alaturi de familiile bolnavilor pentru a diminua sentimentul de izolare. În aceasta privinta, prin actiunile Asociatiei Famisaj încercam sa implicam activ tinerii în sprijinirea persoanelor cu dezabilitati.