„Iertarea si iubirea sotilor, primele exercitii spirituale nationale destinate familiilor, s-au desfasurat în Baile Felix, în perioada 25-27 martie. Au participat o suta de familii – unele chiar împreuna cu copiii, de diferite vârste – sosite din toate eparhiile greco-catolice, din arhidieceza romano-catolica de Bucuresti, precum si din parohiile românesti din Ucraina. Acestea au fost însotite de catre preotii parohi sau de responsabilii cu familiile în eparhii.
Întâlnirea a stat sub semnul comuniunii si al schimbului de experienta. Familiile au putut sa se cunoasca mai bine, s-au rugat si au luat masa împreuna. Biserica greco-catolica din Felix si Hotelul Crisana au fost contextele interrelationarii. Copiii au fost în grija materna a doamnei Lucia Horgos, cadru didactic al Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea.
Fiecare zi a avut momentele sale speciale. Acestea au adus în centru o conferinta sau o reculegere rostita de catre: pr. prof. dr. Francesco Pilloni, de la Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea din Roma, pr. Angel Zareczki, din Baia Mare, pr. Fabian Mariut, din Bucuresti, ori pr. Mihai Tezges, din Oradea. Actualitatea temelor parcurse si-a gasit proba în atentia si aviditatea cu care cei prezenti au însotit retorii. Diferitele dimensiuni ale iubirii sau ale relationarii au fost surprinse în dezbaterile: Pericolele narcisismului modern, Frumusetile si piedicile iubirii, Familia si munca si Spiritualitatea familiei. Întreaga actiune a început cu Sfânta Liturghie – celebrata de catre P.S. Virgil Bercea, episcopul Oradiei Mari – însotit de unsprezece preoti; celebrarea euharistica a fost cea care a propus si concluziile întâlnirii. P.S. Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, prin pr. Fabian Mariut, a transmis salutul si urarile sale tuturor familiilor prezente.
Cuplul si familia trebuie sa mearga pe urmele lui Cristos; El este Cel care paseste în fata celulei de baza a societatii, cum era identificata familia de catre papa Ioan Paul al II-lea, de fericita amintire. Familia – dar si vocatia – îsi gaseste resursele si dinamismul în viata sacramentala traita în Domnul. Lipsa lui Cristos din viata personala si, implicit familiala, duce la individualism, la egoism, la narcisism. Creat din dragoste, omul se regaseste în sacramentul iubirii. Adam si Eva, Avraam si Sara, Zaharia si Elisabeta sau Iosif si Maria, pentru a lua doar câteva exemple, sunt – pentru familii – pretext pentru meditatie asupra sensului vietii si al convietuirii. Expresie a deplinatatii omului, legatura dintre barbat si femeie – viata conjugala – are, în mod esential, o singura exigenta: aceea de a sfinti.
Rugaciunile în comun, atelierele de discutii, marturiile personale sau ale familiilor – simpla împartasire, chiar – au fost menite sa consolideze relatiile dintre participanti, sa-si cunoasca reciproc problemele sau aspiratiile si sa nutreasca speranta unei viitoare întâlniri nationale rodnice, care, cel mai probabil, se va desfasura la Sumuleu Ciuc, în luna octombrie, si va avea ca tema Familie, devino ceea ce esti!, motto preluat din Familiaris consortio, nr. 17 (1981).