Ziua Persoanelor Consacrate se sărbatoreste an de an la sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu, pe 2 februarie, cu participarea tuturor persoanelor consacrate - călugări, călugărițe, preoți, seminariști, laici consacrați - și a credincioșilor din eparhie. Stabilită de Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea în 1997, Ziua Persoanelor Consacrate comemorează momentul biblic în care Fecioara Maria și Sfântul Iosif îl oferă Domnului pe Isus, care se încredințează total lui Dumnezeu, ca Fiu al Său. Prin urmare, El devine exemplu de urmat, în special pentru persoanele consacrate, care doresc să-și ofere întreaga viață lui Dumnezeu.

La Oradea, întâlnirea este găzduită alternativ de Episcopia Greco-Catolică și Romano-Catolică. Anul acesta, Ziua Persoanelor Consacrate este găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea și se desfășoară la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” (Mănăstirea Franciscană, str. Spartacus, nr 33A), potrivit următorului program:

9.30: Primirea participanților și pregătirea Sfintei Liturghii

10.00: Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de PS Lászlo Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea, alături de preoți din Eparhia și Dieceza de Oradea

12.00: Prânzul

13.00-15.00: Momente de împărtășire fraternă și destindere.

Sunteți așteptați cu drag! 

Prin rugăciunea, sărăcia și răbdarea lor, cei consacrați sunt esențiali pentru misiunea Bisericii. Cu provocările lumii de astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând de dăruirea lor totală în vestirea Evangheliei. Să nu lăsăm să ne fie furat entuziasmul misionar și să ne rugăm pentru ca persoanele consacrate să retrezească ardoarea lor misionară și să fie prezenți printre cei săraci, marginalizați și cei fără voceˮ: este intenția de rugăciune pentru persoanele consacrate, propusă de Papa Francis în luna octombrie 2018.

În contemporan cu Succesorul lui Petru, Papa Francisc, care va marca Ziua Persoanelor Consacrate din acest an prin celebrarea unei Sfintei Liturghii în Bazilica „Sfântul Petruˮ din Vatican, sâmbătă, 2 februarie a.c., să ne amintim fiecare „ziua hirotonirii sau consacrării noastre când, după prezentare, am spus: «Iată-mă, Doamne, ca să fac voința ta». În această întâlnire dorim să-i spunem Domnului: «Iată-ne», pentru a reînnoi «da»-ul nostru. Vrem să reînnoim împreună răspunsul la chemarea care într-o zi a zguduit inima noastrăˮ (din discursul Succesorului lui Petru adresat preoților, persoanelor consacrate și seminariștilor, pe 18 inauarie 2018, în Catedrala  din Santiago, Chile).