„Acolo unde este astazi Liceul Orione din Oradea, pe Strada Alexandru Cazaban nr. 49 E, în 1993 era un teren viran plin de moloz de la blocurile care s-au construit în Iosia Nord. Prin munca membrilor Congregatiei Don Orione, acum este o adevarata gradina botanica (iar din 2010 si o mica gradina zoologica) de care se bucura zilnic sute de oradeni, mai ales copii, care vin aici sa se odihneasca sau sa se joace cu animalele, la umbra sutelor de arbori din cele mai diverse specii.
Daca la sfârsitul saptamânii trecute Centrul Don Orione a gazduit un simpozion despre ecologie si religie, miercuri si joi teoria grijii fata de natura a fost aplicata în practica. Elevii claselor a IX-a si a XI-a (profil mate-info si mecatronica) au lasat sala de clasa si au iesit în curte la plantat de pomi. Îndrumati de profesorul de biologie Alexandru Butiri si de parintele Mihai Fecheta, Superiorul (directorul) Congregatiei Don Orione din Oradea, elevii si elevele au plantat în curte si pe domeniul public din jurul liceului 60 de puieti de arbori si arbusti din speciile Acer platanoides (paltin de câmp), Fraxinus excelsior (frasin) si Pyracantha coccinea (ghimpe de foc), primiti gratuit de la Pepiniera RAPAS. Pentru reusita plantarii, s-au sapat gropi de dimensiunea 50x50x50 cm, s-a adaugat pamânt de flori, s-au format lighene în jurul gropilor pentru retinerea apei si s-au udat din belsug puietii.
Bobocii din clasa a IX-a, aflati la prima actiune de acest gen, au putut vedea ca a planta un copac este ceva mai greu decât a-l rupe sau a-l taia si au învatat de la profesorul de biologie ce beneficii pentru sanatate au pomii pe care i-au sadit.
Aceasta plantare este o pregatire pentru o actiune de anvergura mai mare care se va desfasura în saptamânile viitoare, deoarece elevii de la Liceul Don Orione planteaza de câtiva ani, primavara, puieti în ocoalele silvice din jurul Oradiei, traditie pe care o vor continua si anul acesta.
Liceul Don Orione: de la teorie la lectie practica de ecologie,
