«Dumnezeule, Părinte ceresc, care ne-ai adunat împreună pentru a implora darul unității, călăuzește-ne cu Spiritul Tău cel Sfânt, pentru ca nu numai prin cuvinte, ci și prin faptele și viața noastră să dăm mărturie despre tine și astfel să ajungem într-o zi să trăim toți în înțelegere și pace»: a fost intenția de rugăciune a Bisericii Greco-Catolice, în a șaptea zi a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, desfășurată la Oradea joi, 24 ianuarie a.c., în Biserica Penticostală Tabor. Domnul Bogdan Ioan, vicepreședintele Comunității Penticostale Regionale, a amintit joi seara faptul că Biserica Penticostală a fost printre ultimele culte care s-au alăturat Rugăciunii Comune din Oradea, înțelegând că este bine să facă acest pas: ,, Dușmanii sunt în altă parte, în nici un caz aici, în rândurile Bisericiiˮ, a subliniat pastorul.

Cuvântul de învățătură din a șaptea seară de rugăciune a fost ținut de părintele luteran Matyas Attila, care a subliniat că esența creștinismului și mesajul fundamental al acestuia este Isus Cel răstignit, El reprezentând de fapt elementul de legătură al confesiunilor crștine:

,,Dacă suntem atenți, Scripturile ne conduc către Isus Cel răstignit, iar Reforma, de la care au trecut 500 de ani, vine tocmai cu această idee, de a-L aduce în atenție pe Cristos Mântuitorul. Isus este practic coloana vertebrală a Bisericii Creștine. Dacă facem un exercițiu practic, de a găsi  modurile în care se poate  folosi roata de cauciuc a unei mașini, cu siguranță am avea multe variante, și anume suport pentru flori într-o grădină, trambulină într-un parc de copii sau pur și simplu i-am putea da foc. Dar, totul se  schimbă atunci când știm ceea ce a vrut Creatorul.

Cine nu-și găsește Calea să se întrebe – oare îmi cunosc Creatorul ? Mai ales tinerii au mare nevoie de acest exercițiu fiindcă El ne deschide ochii pentru a vedea care este locul și rostul nostru pe această lume, astfel nu vom avea sentimentul că am trăit degeaba. Biserica trebuie să fie un deget care arată constant spre Isus, fiindcă nu Biserica ne poate mântui, ci Isus.

Altfel spus,  fundamentul pe care se bazează viața creștină  este Isus Mîntuitorul. Cele trei laturi importante ale acestui mesaj ar fi: cea personală, cea eclezială și cea socială. Dacă în viața cotidiană, Isus, Cel de la care avem totul,  ar fi în centru și s-ar lua în seamă acest mesaj, atunci cu siguranță ar rezulta și un impact, iar societatea s-ar vindeca și oamenii ar renaște sufletește. Biserica are un rol esențial în acest sens și prin acțiunea sa, ar ajuta la reflectarea în societate a acestei transformări sufletești, făcându-o mai sănătoasăˮ.

Totodată, parohul Bisericii Evanghelice-Luterane din Oradea a subliniat impotanța centralității Mântuitorului în viața societății din care facem parte și a unei Europe cu adevărat unită: „Dacă avem un suflet sănătos, numele lui Dumnezeu nu va mai fi exclus din viața noastră și nici din anumite Constituții, inclusiv din cea a Uniunii Europene. Europa are nevoie de o revenire la Isus Mântuitorul, care este cheia vieții noastre adevărateˮ.

La momentul rugăciunii pentru aproapele, pastorul Ioan Bogdan a amintit că în urmă cu doi ani, tot în Biserica Tabor, Preasfințitul Virgil Bercea îi invita pe cei prezenți la rugăciune pentru o intenție specială:
,,Astăzi, ne rugăm pentru fratele nostru Virgil Bercea, să fie sănătos și să revină cât mai curând alături de noi!ˮ.

Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de pr. Anton Cioba, rectorul al Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhiˮ din Oradea, împreună cu studenții teologi, care au propus celor prezenți la seara de rugăciune să cânte împreună cântarea Lumină lină, din slujba Vecerniei, considerat cel mai vechi imn creștin cunoscut, după textul Bibliei, care este folosit până în zilele noastre în Bisericile bizantine:

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an continuă la Oradea vineri, 25 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Unitariană [strada Nicolae Jiga, nr. 72], sâmbătă, 26 ianuarie a.c., ora 17.00 – Biserica  Ortodoxă cu Lună [strada Traian Moşoiu, nr. 2] și se va încheia duminică, 27 ianuarie a.c., ora 18.00 în Catedrala  Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae” [strada Iuliu Maniu, nr.1].

Datorită participării numeroase a diferitelor confesiuni prezente în oraș, Octava mondială de rugăciune pentru unitate propusă de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor a devenit la Oradea o Decadă de rugăciune, desfășurându-se de la 18 la 27 ianuarie 2019.