„Actiunea “Un milion de stele” este o initiativa Caritas si se desfasoara, în prezent, în mai multe tari europene, (Germania, Franta, Belgia, Luxemburg, Elvetia si România).
Evenimentul are loc în fiecare an. Anul acesta am organizat evenimentul, pentru a zecea oara, la Oradea cu ocazia Zilei Internationale pentru Eradicarea Saraciei.
Actiunea avut loc pe str. Republicii, lânga biserica ”Sfântul Duh”, din Oradea, în 17 octombrie 2018, si a început cu aprinderea lumânarilor, urmata de cuvântul episcopului László Böcskei si a vicarului general Mihai Vatamanelu, încheindu-se cu un moment artistic sustinut de Ovidiu Lazar si Erika Bustye si invitarea participantilor sa serveasca ceai si ciocolata calda si sa ia, cu ei acasa, lumânarile aprinse, ca semn de solidaritate cu cei saraci, bolnavi si marginalizati.
Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidara si o lume dreapta, de lupta împotriva saraciei si a excluziunii sociale si consta în iluminarea locurilor si cladirilor reprezentative din cât mai multe orase si comunitati cu ajutorul lumânarilor exterioare si prin chemarea la solidaritate cu cei saraci, bolnavi sau marginalizati.
Totodata se doreste încurajarea cetatenilor de a se implica în crearea unei schimbari reale prin voluntariat, prin donatii de haine si alimente, prin donatii în bani precum si prin alegerea unor produse si servicii oferite de structurile de economie sociala: CEO CONSTRUCT, CEO STORE si ARDOR D-LUX.
Le multumim lui Tamas Szombati-gille si Ioana Matea, coordonatorii precum si voluntarilor care au ajutat la buna desfasurare a evenimentului.

Pr. Olimpiu Todorean
Presedinte
______________________________________

PSS László Böcskei: ”Când aprindem azi simbolic o lumina pentru a ne arata solidaritatea fata de cei aflati în diferite nevoi si care traiesc în imediata noastra apropiere atunci trebuie sa ne gândim ca, în acest milion de stele, fiecare stea si fiecare lumina conteaza. Fiecare gest de solidaritate conteaza. Fiecare zâmbet sau mâna întinsa spre cei care au nevoie de zâmbetul nostru, de empatia noastra de ajutorul nostru, conteaza. Suntem aici pentru a ne sensibiliza pe noi însine fata de nevoile lumii în care traim. Doresc sa va îndemn pe dumneavoastra, pe cât mai multi, sa încercam sa facem fapte concrete si sa ajutam acolo unde putem. Niciodata nu putem spune ca nu am cum sa ajut pentru ca întotdeauna este o posibilitate sau un mijloc de a ajuta si niciodata nu trebuie sa asteptam de la altii initiative ci trebuie noi sa pornim cu initiative si sa ajutam acolo unde se poate. Le multumesc voluntarilor din ambele comunitati pentru acest semn de solidaritate si cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra a tot ceea ce vrem sa facem pentru semenii nostri, multumim binefacatorilor nostri care, din afara hotarelor tarii, sprijina activitatea sociala, cu dedicatie si, în mod constant, deoarece, de multe ori, fara ajutorul lor nu am putea face fata provocarilor. Doresc ca aceasta lumina pe care o asezam astazi, ca simbol, sa ne ajute la mai multe fapte bune”.

Pr. Mihai Vatamanelu, vicar general: ”Un milion de stele este un gest prin care dorim sa atragem atentia asupra acestui flagel al saraciei. Desi nu traim într-o tara foarte bogata totusi, stim ce înseamna saracia, pentru ca am trait perioade de saracie. Ne gândim în schimb la tarile cu adevarat sarace care duc lipsa de apa, duc lipsa de pâine si de cele mai elementare lucruri pentru a supravietui. De aceea e bine întotdeauna sa-i purtam în gând pe toti cei care sufera din lumea întreaga dar mai ales sa fim atenti la cel de lânga noi pentru ca înca sunt persoane care sufera. Ceea ce facem noi pentru ei, gesturile noastre de atentie, de iubire si de slujire sunt foarte importante, oricât de mici ar fi si Dumnezeu le priveste, de sus, cu bucurie. Sa ne rugam la bunul Dumnezeu sa binecuvânteze pe toti cei care fac binele, pe toti voluntarii, pe toti cei implicati în munca de îngrijire pentru cei saraci, pe toti cei care ofera câte ceva din putinul lor pentru a aduce un zâmbet si o bucurie pe chipul celor sarmani.”