„În perioada 17-18 martie 2011, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” a avut loc o sesiune de comunicari cu tema: „Martori si marturisitori ai crestinismului în perioada comunista”.
Lucrarile sesiunii au fost deschise joi, 17 martie, la ora 9:00 cu cuvântul de bun venit al P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Preasfintia Sa a dorit sa-si exprime bucuria fata de participarea studentilor ortodocsi, împreuna cu care s-a încercat prezentarea perioadei de suferinta prin care au trecut bisericile crestine în perioada comunismului ateu.
Sesiunea de prezentare si deschidere i-a apartinut presedintelui Asociatiei Studentesti Coriolan Tamâian Oradea (ASTCO), Horia Bursas, care a evocat personalitatea preotului Coriolan Tamâian, fost rector al Seminarului din Oradea, cunoscator si el al terorii regimului comunist.
La eveniment au prezentat: Groza Mihai, student la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Cluj-Napoca, cu lucrarea intitulata: „Drumul închisorii”; Danco Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Timisoara, prezentând lucrarea cu titlul: „Ierarhi, preoti si mireni din Banat, prigoniti pentru Hristos în timpul comunismului”; Madarasi Stefan, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Blaj, cu lucrarea: „Episcopul vicar Dr. Vasile Aftenie”; Oprean Alexandru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, cu lucrarea: „Marturisitori crestini din Oltenia în perioada comunista”; Boglut Iulian, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea, cu lucrarea: „Binecuvântarile închisorii”; Ierima Andrei de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, cu lucrarea: „Martiri si marturisitori ai Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1945-1989”; Babiuc Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Timisoara, lucrarea cu titlul: „Marturisitori crestini în temnitele comuniste”; Pit Daniel de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea cu lucrarea: „Activitatea Bisericii Unite în clandestinitate si studiul teologiei în aceasta perioada în Eparhia de Maramures”; Gulin Marian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Baia-Mare cu lucrarea: „Închisoarea din Sighet, strigatul mortii”; Petre Oana-Maria de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova cu lucrarea: „Comunismul. Misterul suferintei”; Vestemean Ciprian de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Blaj care a prezentat lucrarea cu titlul: „Episcopul Ioan Ovidiu Suciu, un model si marianist deosebit”; Apetroaiei Ionut, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Cluj-Napoca, cu lucrarea: „Versuri vargate” si Farc Alexandru, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea, cu lucrarea: „Episcopul Iuliu Hossu, primul cardinal român. Credinta si suferinta în lagarele comuniste”.
La finalul sesiunii presedintele A.S.T.C.O., Horia Bursas, a înmânat diplome de participare celor care au prezentat lucrari.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, prin Asociatia Studenteasca Coriolan Tamâian Oradea.