„În aceasta dimineata, începând cu ora 9:00, în Sala de conferinte a Hotelului Continental Forum Oradea, au debutat lucrarile Simpozionului National de Ecologie si Religie. Evenimentul reuneste reprezentanti ai societatii civile si ai diferitelor religii si confesiuni din România, în încercarea de a gasi cai de colaborare si de actiune pentru formarea unei atitudini mai responsabile fata de natura.
Degradarea accelerata a mediului, cu efecte dramatice asupra biodiversitatii si conditiilor de viata pentru oameni, este cauzata de stilul de viata consumist, preponderent materialist, în contradictie cu preceptele tuturor religiilor. De aceea, religia are un rol esential în educarea oamenilor în spiritul respectului pentru Creatie.
Printre cei care au luat cuvântul se numara P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, P.S. Böcskei László, episcop romano-catolic, preotii Mátyás Attila (biserica luterana), Laurentiu Lazar (biserica ortodoxa), Farkas Zsolt (biserica reformata), rabinul Abraham Ehrenfeld, dr. Mohamed Osman, presedintele Asociatiei Culturale Islamice din Bihor, pastorul baptist Daniel Tanc, calugarul franciscan Mihai Vatamanelu si calugarul orionin Mihai Fecheta.
Printre participantii laici se numara prof. univ. dr. Vasile Cristea, director al Gradinii Botanice din Cluj si autor al cartii „Ecologie si religie”, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican de la Universitatea „Babes-Bolyai”, ambasador pentru multiculturalitate al Uniunii Europene, conf. univ. dr. Ecaterina Fodor, care preda ecologie la Universitatea din Oradea si lector univ. dr. Sorin Dorog.
Evenimentul se desfasoara pe parcursul a doua zile la Hotelul Continental Forum si la Centrul Don Orione din Oradea si este organizat de Academia Civica Bihor, Clubul Kiwanis Oradea si Zona Metropolitana Oradea.
Vor mai prezenta comunicari si puncte de vedere: Mihai Togor, de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologica „Muntii Apuseni”, Paul Iacobas, de la Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila, Ioana Lucaciu de la Asociatia „Gata oricând”, Ferkö Jenö, seful Ocolului Silvic „Regina Maria”, Dorina Todoca, de la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, scriitorul pro-natura Nicolae Daramus si Octavian Metea, guvernator ales al Federatiei Kiwanis România.
Discutiile vor fi moderate de Orlando Balas, director de programe al Academiei Civice Bihor, Eugenia Mitrasca, guvernator fondator al Federatiei Kiwanis România si Adrian Foghis, director al Zonei Metropolitane Oradea.
Actiunile de educatie ecologica ale Academiei Civice Bihor sunt sprijinite de S.C. Reosal S.A. si S.C. Grandhill Construct S.R.L.