„Sâmbata, 4 noiembrie 2012, Autoguvernarea Româna si Asociatia Culturala a românilor din Leta Mare (Létavértes – din Ungaria), au organizat memorialul cultural “Ziua Vulcan-Iriny”. În cadrul acestei festivitati sunt elogiati: Iosif Vulcan, Irinyi Ioan si pr. Iustin Popfiu.
Aceste distinse personalitati au în comun petrecerea unei parti a vietii lor în localitatea Leta Mare: preotul Nicolae Vulcan (tatal lui Iosif) fusese paroh în aceasta localitate, urmat de protopopul preot Iustin Popfiu, iar Iriny (Irimie) Ioan (fratele mamei lui Iosif Vulcan) era “fiu al satului”. Punctul comun cu Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica de Oradea îl constituie apartenenta jurisdictionala a Parohiei Greco-Catolice Leta Mare de Oradea, pâna în anul 1912, când împreuna cu 44 de parohii a fost transferata sub jurisdictia Episcopiei Greco-Catolice maghiare de Hajdudorog. Datele istorice confirma prezenta unita în localitate înca din anul 1750, respectiv a unei scoli românesti din anul 1754. Dupa încetarea Primului Razboiului Mondial si încheierea tratatelor de pace, Leta Mare, împreuna cu alte 13 parohii ramâne pe teritoriul Ungariei si sub jurisdictia canonica a Episcopiei de Hajdudorog.
Traditionala festivitate a debutat cu o întrunire la Primaria locala.
Ambasadorul Alexandru Micula a elogiat aceste trei persoane, care “au influentat atât istoria locala cât si cea internationala”, prezentându-le ca “modele pentru generatiile tinere”. În contextul în care “evenimentele se succed rapid, momentele ca de astazi sunt un timp de ragaz, cînd avem ocazia sa ne gândim la generatiile trecute”.
Festivitatea a continuat cu celebrarea comuna a slujbei de pomenire de catre protopopul de Leta Mare, pr. Szimicsku Ferenc, si reprezentantul Episcopiei de Oradea, pr. Zima Zorel, paroh de Valea lui Mihai, în limba maghiara si româna, spre odihna sufletelor celor comemorati. Momentul liturgic a fost urmat de depunerea de coroane la trei locatii: la mormântul preotului Iustin Popfiu, cel al mamei lui Iosif Vulcan – Victoria nasc. Iriny, respectiv la placa comemorativa a domicilierii lui Vulcan în localitate.
Sarbatoarea culturala s-a încheiat cu o agapa frateasca.