SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR ARGANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL

Pelerinaj la Prilog

 

Pelerinajul! Prilej de a fi împreună, de a ne ruga, de a dobândi împreună și fiecare separat har și binecuvântare. În fiecare 8 noiembrie, de Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și în 29 iunie, de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, deci cu prilejul sărbătoririi celor două hramuri a Mănăstirii greco-catolice din Prilog un grup bine închegat de credincioși-prieteni orădeni participă de ani buni la pelerinajul la Mănăstirea călugărilor bazilieni.

În acest noiembrie, grupul de credincioși a fost adunat și călăuzit  de preotul paroh al bisericii,,Sfânta Treime” din Nufărul, Oradea, Pr. Marius Obreja, care din acest an este  și părinte spiritual al nou înfințatei asociații:,, Reuniunea Mariană Regina Păcii” din parohie, și d-na Maria Lupău marianistă și, a fost pus, mai mult ca oricând, sub ocrotirea Preacuratei pentru a ne dobândi pacea în lume.

Întrebată fiind de ce organizează de atâția ani(12 ani) acest pelerinaj, d-na Maria a răspuns simplu:,,fiindcă acolo mă simt acasă , un acasă de unde nu aș mai pleca. Acolo, și apoi o lungă perioadă, aici acasă, mă simt plină de lumină și bucurie.”  Astfel ne-am simțit cu toții, fiecare în felul său participând la întregul program al pelerinajului. Porniți de foarte devreme, pe întuneric,  am ajuns acasă târziu, tot pe întuneric , dar câtă lumină a cuprins ziua aceasta minunată de toamnă. O adevărată zi de SĂRBĂTOARE, care ne va bucura în continuare sufletul.

Har prin rugăciune! Pe tot parcursul drumului ne-am adaptat rugăciunile noastre dragi, sărbătorii.  Ne-am așezat sub scutul Îngerilor Păzitori când Pr. Marius a rostit împreună cu noi rugăciunea de dimineață și  de călătorie. Apoi, ne-am încredințat Preacuratei noastre Mame, Fecioara Maria, recitând cu adâncă reculegere Rozariul de Durere, rozariul zilei,  așa precum obișnuia ,,Unchiul Mihai” de la Prilog, rostind pe rând, decadele , conduși fiind de marianista Maria Molnar, devotată, precum mulți din grup, acestei rugăciuni complexe. Fiind sărbătoarea lor, ne-am adresat Cetelor Îngerești,  recitând ,,Sf. Rozariu al Arhanghelului Mihail”. Totul presărat cu ,,florile cântecelor” care ne înălțau inimile și mai mult spre Dumnezeu.

Întâmpinarea! Ce frumos ne-au întâmpinat călugării bazilieni! Îmbrățișări și  binecuvântări, zâmbet cald și vorbe pline de prietenie, de creștinească iubire! Apoi, fiecare și-a grăbit pașii spre mormântul Fratelui Mihai, pentru închinare și mulțumire Lui Dumnezeu, pentru carisma lui, și lui, unchiului sfânt, pentru disponibilitate la harul primit prin acceptarea suferinței pentru însănătoșirea sufletească și trupească a celor mulți îndurerați sufletește și trupește. Apoi , repede, în biserică, pentru a ne închina în fața Icoanei Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria.

Sfânta Liturhie! Biserica plină până la refuz, afară, pridvorul și scările  încărcate de credincioși , majoritatea din Țara Oașului, în costume tradiționale; cântece puternic luminând sufletele, din suflet pornind, și celebrarea plină de har a Liturghiei de către un sobor de 20 de preoți având la centru pe Pr.Protopop Iacob Feier, Negrești Oaș, secondat de Ieromonahul Alexandru Jurja. Totul sub ocrotirea Preacuratei, reprezentată de Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Bixad. Cuvântul de învățătură și cuvântul gazdelor prin Pr. Ieromonah, ne-au ,,învățat ”despre tradiția Bisericii noastre greco-catolice, despre oamenii ei sfinți, dintre care călugărul Mihai Neamțu ne este mereu alături, de ajutor; ne-au învățat despre iubirea de credință și neam, despre speranță și sacrificiu pentru a dobândi binele aici și în veșnicie fiind oameni de pace, de bunăvoire, de ajutorul pe care îl primim de la Sf. Arhangheli și Îngeri Păzitori.

Daruri! Oamenii frumoși, generoși ai Prilogului și satelor învecinate, ne-au poftit apoi la agapa tradițională și ne-am bucurat, stând împreună, de mărturiile privind ,,minunile, și îndrumările” pe care credincioșii le-au primit în dar, de-a lungul timpului, de la Unchiul Mihai. Astfel, pe o băncuță de la mormânt, am observat reculegerea profundă în care se rugau doi oameni. Erau Pr. Ioan Zbona și soția sa, Anamaria, de la Târșolț, președinta Reuniunii Mariane din Țara Oașului. Ea mi-a mărturisit că ,,fac rugăciunile Novenei pentru eliberarea unui suflet din Purgator, așa cum i-a învățat Unchiul Mihai.

Am aflat astfel, și încerc să transmit și altora acest ajutor pe care-l putem acorda unui suflet pe care Dumnezeu dorește să-l elibereze . Este vorba de a rosti, în cimitir, la un mormânt(indiferent care), rugăciunile: 7 Tatăl Nostru, 7 Născătoare de Dumnezeu și 7 Crezul  în primele 9 zile ale lunii noiembrie. Fam Pr.Ioan se roagă în fiecare an , 1 zi de novenă, de obicei de Sărbătoarea Sf. Arhangheli, la mormântul Fratelui Mihai. Dumnezeu alege care suflet va fi eliberat.

Rodul!  Fiecare pelerinaj e o bucurie ce presupune și un mic sacrificiu. Roadele se vor vedea în timp, dar credincioșii care ți-au fost alături ,,pe cale”, nu-ți vor mai fi niciodată străini, iar rugăciunile tale sigur vor fi, prin vălul de lumină de la locul sfânt, pline de rod.

Mulțumiri! Da, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar și pentru organizatori, cei pe care i-a ajutat să îl putem primi.

 

                                                                              Maria-Mirela Filimon

                                                                           Președinta Reuniunii Mariane, Oradea