„Ziua de 28 octombrie a fiecarui an este o zi dureroasa din istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolica, fiind ziua în care episcopii ei au fost arestati de regimul comunist. Fara motive, regimul comunist a condamnat la ani grei de temnita pe episcopii greco-catolici în anul 1948, putând fi eliberati în schimbul tradarii credintei lor. Primii episcopi arestati au fost: Valeriu Traian Frentiu (episcop de Oradea Mare), Iuliu Hossu (episcop de Cluj-Gherla), Alexandru Rusu (episcop de Maramures), Ioan Balan (episcop de Lugoj), Ioan Suciu (administrator apostolic al Arhidiecezei de Fagaras si Alba Iulia), Vasile Aftenie (episcop vicar la Bucuresti) si Tit Liviu Chinezu (episcop consacrat în arest la Caldarusani). Dupa arestarea lor, au fost hirotoniti alti episcopi care trebuiau sa se îngrijeasca de turma.
Pentru ai aduce multumire lui Dumnezeu pentru acesti martiri, care cu pretul sângelui lor au facut ca noi fiii Bisericii Române Unite sa fim liberi astazi, la Seminarul Teologic Greco Catolic din Oradea, s-a organizat o seara de veghe în cinstea episcopilor martiri. Seara a început cu prezentarea unui documentar privind istoria dureroasa a Bisericii Unite, iar mai apoi în Biserica Seminarului, s-a oficiat o seara de veghe în care au fost prezentate pe scurt biografiile episcopilor martiri. La seara de veghe si rugaciune au luat parte seminaristi, elevii si studentii Colegiului Sfânta Familie.
„Credinta noastra este viata noastra” spunea Iuliu Hossu, acesti episcopi nu au tradat niciodata. Referitor la episcopii greco-catolici, Pontiful Pius al XII-lea spunea cu veneratie: «Isus a avut 12 apostoli dintre care unul a tradat, Biserica greco-catolica a avut 12 episcopi dintre care nici unul nu a tradat».
Biserica Greco Catolica din România se roaga ca acesti sapte episcopi martiri sa fie ridicati la cinstea Altarelor, fiind pentru dânsii dosarul la Vatican spre analizare: „Fa ca exemplul lor de credinta si de iubire sa straluceasca tot mai mult printre noi. Te rugam asadar, sa arati si pe pamânt vrednicia acestor slujitori ai Tai, ridicându-i la cinstea altarelor, iar noua, prin mijlocirea lor, sa ne dai harurile de care avem nevoie pentru ca toti sa fim o singura turma cu un singur pastor”.