„Bisericile din Europa, de diferite traditii crestine (catolica, ortodoxa, anglicana, neo-protestanta) au trimis o scrisoare doamnei Catherine Ashton, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate al Uniunii Europene, cerându-i ca problema apararii libertatii religioase si a crestinilor în lume sa fie integrata în ordinea de zi a întâlnirii ministrilor de Externe ai Uniunii Europene, care a avut loc în cursul zilei de luni, 21 februarie, la Bruxelles.
Scrisoarea a fost facuta publica printr-un comunicat final comun al Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa si al Conferintei Bisericilor din Europa, la finalul Întâlnirii Anuale a Comitetul Mixt CCEE-CEC, desfasurate la Belgrad, în perioada 17-20 februarie a.c.
La întâlnire, membrii Comitetului au discutat si despre libertatea religioasa, subliniind ca aceasta „reprezinta un drept si o valoare pe care orice societate democratica ar trebui sa fie gata sa o promoveze”. În acest spirit, membrii Comitetului Comun au decis sa redacteze si sa trimita o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate al Uniunii Europene în care au cerut „sa se ofere un semnal clar privind deciziile asupra politicilor comune care sa demonstreze angajarea Uniunii Europene în apararea libertatii religioase pentru credinciosii de toate religiile, în întreaga lume.
Referirea la persecutia împotriva crestinilor, a carei urgenta apare evidenta în fata recentelor evenimente (mai ales din Orientul Mijlociu) – scriu responsabilii Bisericilor crestine din Europa – nu poate fi uitata sau îngropata de politici abstracte si neconcludente.
Tarile occidentale care au raporturi speciale cu zonele în care au fost atestate persecutiile, ar trebui sa demonstreze angajarea lor concreta în apararea celor care sunt persecutati pentru credinta lor, indiferent care este aceasta”.
În comunicatul final al întâlnirii de la Belgrad, dedicata temei contributiei crestinilor la identitatea nationala si la integrarea europeana, s-a evidentiat convingerea ca fiecare fiinta umana are o demnitate ce nu poate fi negociata. Aceasta demnitate deriva din crearea omului dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
„Asadar, persoana umana nu este limitata la dimensiunea individuala, dar participa în mod intrinsec si la dimensiunea sociala”. De aceea – sustin reprezentantii Bisericilor crestine – libertatea religioasa nu poate însemna limitarea dimensiunii religioase la sfera privata”.
Din partea Bisericii Române Unite cu Roma a fost prezent la întâlnirea de la Belgrad P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, fiind membru al Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa.