„Oradea a sarbatorit miercuri împlinirea a 97 de ani de la instalarea administratiei românesti odata cu intrarea în oras a trupelor conduse de generalul Traian Mosoiu pe 20 aprilie 1919.
Festivitatile au început la ora 12, cu o slujba de Te Deum oficiata la Biserica cu Luna de un sobor de preoti condus de episcopul Oradiei Sofronie Drincec, dupa care oficialitatile s-au deplasat în alai la statuia generalului Mosoiu de lânga Parcul Balcescu.
La eveniment au luat parte, printre altii, reprezentanti ai administratiei locale în frunte cu primarul Ilie Bolojan si viceprimarul Mircea Malan, dar si prefectul Claudiu Pop, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionel Avrigeanu, episcopii ortodox si greco catolic Sofronie Drince si Virgil Bercea, reprezentanti ai institutilor, organizatiilor neguvernamentale si partidelor, dintre care cea mai numeroasa delegatie a avut-o ALDE alaturi de care a participat si fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
În ciuda vremii reci, la ceremonii au luat parte si elevi de la scoli precum Dacia, Don Orione, Onisifor Ghibu si altele, care, profitând de programul "Scoala altfel" au venit sa vada defilarea soldatilor.
"Sa lasam copiilor o tara prospera!"
În deschiderea ceremoniei de depunere de coroane, profesorul universitar Gabriel Moisa a evocat contextul istoric al intrarii armatelor române în Oradea în ofensiva împotriva fortelor bolsevice care terorizau populatia. În discursul sau, istoricul a facut trimiteri inclusiv la memoriile episcopului ortodox Roman Ciorogariu strânse în volumul "Zile traite", care, vorbind despre vremurile tulburi ale ocupatiei bolsevice, a povestit ca, jefuit de comunisti, a scapat de arest la interventia unui sef bolsevic pe nume Guiu, român la origine. "Dincolo de idelogii, etnie si razboi, avem exemple pe care le putem urma si noi astazi", a spus Moisa.
Vorbind despre însemnatatea eliberarii orasului de catre trupele române în urma cu 97 de ani, primarul Ilie Bolojan a facut un elogiu al înaintasilor. "Depinzi, si în viata si în istorie, de conjucturi externe, trebuie sa tii cont de forte care te influenteaza. Asa si înaintasii nostrii au trebuit sa stabileasca daca, în ce conditii, când si alaturi de cine aveam sa intram în razboi si cred ca au optat corect", a spus Bolojan.
Evocând experienta trecutului, edilul a transmis un mesaj contemporanilor cu trimitere directa la cei prezenti la festivitati care ocupa posturi în administratie. "Peste trei ani vom sarbatori 100 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea. Înaintasii nostri ne-au predat o tara întreaga, se cuvine ca la 100 de ani sa lasam copiilor nostri o tara prospera. Dumnezeu sa aiba în paza tara si orasul Oradea!", a încheiat primarul.
Festivitatile de miercuri s-au încheiat cu un recital al corului Traian Mosou, ceremonia depunerii de coroane si defilarea garzii de onoare în aplauzele asistentei.
Sursa:http://www.ebihoreanul.ro