„Saptamâna de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este celebrata în fiecare an între 18 si 25 ianuarie. Trebuie stiut ca rugaciunile si textele din anul 2011 pentru acest eveniment au fost alese si pregatite de crestinii din Ierusalim, care au propus tema exprimata în Faptele Apostolilor 2,42: „Si nu lipseau de la învatatura apostolilor, de la împartasire si de la rugaciuni”.
Celebrarea ecumenica de la Curtuiuseni s-a desfasurat dupa brosura stabilita: adunarea, liturghia cuvântului, rugaciunea penitentiala, ectenia unitatii crestinilor si binecuvântarea.
La aceasta miscare ecumenica au participat, ca de altfel în fiecare an, cultele: ortodox, romano-catolic, reformat, greco-catolic, facând în fiecare seara, pe rând, rugaciuni în lacasul de cult al fiecaruia.
„Asa cum spicele de grâu adunate de pe câmpii si din boabele de struguri culese de pe dealuri s-a facut o singura pâine si un singur vin, care au fost aduse înaintea ta, Parinte ceresc, tot astfel te rugam sa aduni Biserica ta din toate colturile lumii si sa o faci una în credinta si iubire”. Aceasta este rugaciunea Bisericii pentru împlinirea visului lui Dumnezeu. Acest ideal „ca toti sa fie una” nu este al omului, nu este al Bisericii, ci este al lui Dumnezeu. Dorita de Isus Cristos si lasata ca testament (In 17,21), unirea în credinta nu este ceva optional, ci este un angajament pe care fiecare om trebuie sa si-l asume. Dumnezeu vrea colaborarea noastra la testamentul sau pentru ca: „ca toti sa fie una” („ut unum sint”).