„În Sâmbata lui Lazar, când Biserica face pomenirea tuturor mortilor, artistii Operei Nationale Române din Cluj-Napoca au sustinut o suita de stihuri si tropare din opera „Requiem – Parastas” în interpretarea sopranei Irina Sandulescu Balan, a mezzosopranei Iulia Merca, a tenorului Sergiu Coltan si a baritonului Florin Estefan, dirijati de catre maestrul Gheorghe Victor Dumanescu, pe muzica compozitorului Martian Negrea, în Catedrala greco-catolica Sfântul Nicolae din Oradea.
Un numar mare de persoane au asistat la acest concert, unindu-se în rugaciune prin cânt în perioada premergatoare Sarbatorii Învierii Domnului, printre care s-au aflat si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox.
Opera „Requiem-Parastas” a compozitorului Martian Negrea este considerata cea mai importanta lucrare a acestuia, fiind o opera fundamentala a muzicii românesti, care realizeaza în mod stralucit o sinteza între traditia veche a cântarilor funebre românesti si traditia europeana culta. Martian Negrea a început compozitia Requiemului în perioada în care era profesor la Conservatorul din Cluj, lucrând la compunerea acestuia aproape 20 de ani. Exista o lunga traditie a Requiemului în cultura occidentala ca omagiu adus pentru cei morti. de la Ockeghem în secolul al XV-lea, la Mozart, Verdi, Ligeti, Britten, Requiemul a constituit dintotdeauna o piatra de încercare si o proba de maiestrie pentru orice compozitor.
În încheierea concertului Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic Greco-Catolic, Sfintii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, condusi de catre maestrul Radu Muresan, au interpretat ultimele arii muzicale ale spectacolului.