„Sâmbata, 17 decembrie 2011, a fost una din zilele binecuvântate de Dumnezeu pentru membrii Asociatiei „Cercetasii Români Uniti” din Oradea. Reuniti pentru câteva ore sub „stindardul” cercetasesc la Seminarul greco-catolic din Oradea, toate grupele de vârsta (lupisori, pui de lup, cercetasi si cercetase) au participat la serbarea cercetaseasca dedicata Nasterii Domnului.
Mobilizati sub deviza „Totdeauna gata!” cercetasii au amenajat o iesle – construita din lemn si ata – oferind prin munca lor, locas real de simplitate si siguranta pentru Pruncul Isus. A urmat partea animata de lupisori si pui de lup (7-12 ani), coordonati de domnii Adrian Craciun si Lucia Pantea, care prin jocul de scena si costumatia specifica au împodobit inimile celor prezenti, în a-L primi cu dragoste pe Domnul Isus, asa cum ne aminteste si legea cercetasului: „Cercetasul este prietenul tuturor si fratele oricarui alt cercetas”. Bucuria sarbatorii a fost data de colindele traditionale cântate de toti membri grupului, coordonate de domnisoara Ana Maria Grad. Venirea lui Mos Craciun a constituit o surpriza bine meritata, care a daruit din desaga cadouri copiilor si tinerilor prezenti la serbare. În ciuda vremii ploioase, momentul cel mai important a fost vizita la ieslea din curtea Seminarului, unde, cercetasii au salutat prezenta Pruncului Isus prin colindul traditional „O ce veste minunata”.
Cuvântul de învatatura rostit de Parintele Iuliu-Vasile Muntean – îndrumatorul spiritual al Asociatiei „Cercetasii Români Uniti” – s-a axat pe tema „daruirii”, semn al acestei perioade de post, sensibilizând cercetasii si parintii prezenti în a privi spre icoana Nasterii Domnului: Domnul ia Trup – fiind daruit de Preasfânta Fecioara Maria lumii întregi, în prezenta Sfântului Iosif – cel care daruieste ocrotire Sfintei Familii, a animalelor din iesle – care daruiesc caldura prezentei lor, a pastorilor si a magilor care daruiesc Vestea cea Buna si daruri de pret: aur (simbol al regalitatii), smirna (simbol al sacrificiului) si tamâie (simbol al rugaciunii de cinstire a lui Dumnezeu).
Si pentru a da importanta cuvenita acestei sarbatori, evenimentul s-a încheiat cu adunarea în „careu”, unde, dupa prezentarea tuturor unitatilor (pui de lup, lupisori, cercetase, cercetasi) conducerea asociatiei a anuntat numirea noului sef de grup, în persoana domnului Silviu Sana, urmat apoi, de un ceremonial specific de investire a doua sefe cercetase: doamna Lucia Pantea – pentru pui de lup (fetite între 7-12 ani) si domnisoara Ana Maria Grad – pentru cercetase (fete 12-17 ani).
O veche traditie a cercetasilor crestini oradeni este pusa la loc de cinste: Serbarea Nasterii Domnului care, în acest an a constituit un motiv de a înainta în drumul nostru cercetasesc. Pentru lupisori si pui de lup a fost un moment de bucurie si responsabilizare, caci implicarea în sceneta a constituit învatarea unor pasaje si cautarea unor costume specifice piesei. Pentru cercetasi si cercetase, bucuria de a construi ieslea din Curtea Seminarului a cerut îndemânare si implicare, în ciuda ploii si a vântului care ne-au însotit pe tot parcursul instalarii ei. Dar, cea mai mare bucurie credem ca au avut-o parintii si cei invitati care au apreciat pozitiv curajul, daruirea si devotamentul cercetasilor în organizarea acestei serbari. Un cuvânt de multumire îl adresam cu aceasta ocazie, gazdelor noastre, Pr. Rector Antoniu Chifor si Pr. administrator Eduard Roman si-l rugam pe Pruncul Isus sa vegheze asupra cercetasilor încredintati si asupra familiilor noastre!