„Episcopul Virgil Bercea a protestat miercuri, 4 noiembrie, pentru modul „discriminatoriu si neconform cu realitatea istorica” în care postul TVR1 al Televiziunii Române a relatat apartenenta confesionala a lui Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai.
În reportajul intitulat „Bobota, sat din Salaj unde s-a nascut Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai”, difuzat duminica, 31 octombrie 2010, în cadrul emisiunii „Universul Credintei”, de catre postul de televiziune amintit, nu s-a facut nici o referire la apartenenta la cultul greco-catolic a celor doua personalitati, în context facându-se referire doar la cultul ortodox, a aratat P.S. Virgil în scrisoarea sa.
Prezentam, în continuare, scrisoarea de protest adresata Televiziunii Române.

Nr. 832 / 04.11.2010

În atentia Domnului Alexandru Lazescu
Consiliul de Administratie al Societatii Române de Televiziune
Presedinte – Director General

Stimate Domnule Director General,
Ma adresez Dumneavoastra în calitate de episcop greco-catolic de Oradea pentru a-mi exprima protestul fata de modul discriminatoriu si neconform cu realitatea istorica în care a fost conceput reportajul intitulat „Bobota, sat din Salaj unde s-a nascut Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai” difuzat duminica, 31.10.2010.
Intentia de realizare a unui astfel de documentar despre localitatea Bobota si despre cei doi mari fii ai sai, Gheorghe Sincai si Corneliu Coposu, este laudabila. Ne-a surprins, însa, lipsa oricarei referiri la apartenenta lor la cultul greco-catolic, în timp ce s-a facut referire doar la cultul ortodox. Amintim aici ca Gheorghe Sincai a fost preot greco-catolic, iar Corneliu Coposu a fost fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu si al Aureliei Coposu, nascuta Anceanu (fiica protopopului greco-catolic Iuliu Anceanu).
Multi telespectatori au avut impresia ca s-a dorit sugerarea faptului ca cele doua personalitati au fost de religie ortodoxa, încercându-se astfel mistificarea adevarului istoric.
Televiziunea Româna, ca televiziune publica, are datoria sa informeze populatia nediscriminatoriu, pastrând în acelasi timp obiectivitatea fata de adevarul istoric. Nici unul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat cu reportajul în discutie.
Ca presedinte al acestei institutii va solicit sa gasiti metoda pe care o considerati potrivita pentru a corecta acest lucru. Ne oferim pe aceasta cale disponibilitatea de a va pune la dispozitie orice informatii doriti pentru a realiza un documentar obiectiv despre marii români Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra în termenul prevazut de lege.
Domnul sa va binecuvânteze,

† Virgil Bercea

Episcop