„În perioada 4 – 7 noiembrie, la Sofia, Bulgaria, are loc cea de-a XIII-a întâlnire a ierarhilor catolici orientali din cadrul Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa.
Tema întâlnirii, la care participa reprezentanti a 13 Biserici catolice de rit oriental, este: „Criteriile de eclezialitate ale Bisericilor orientale azi”. Tot în cadrul acestei întâlniri se vor aniversa 150 de ani de la uniunea Bisericii orientale de rit slav a Bulgariei cu Biserica Catolica. La eveniment sunt asteptati sa participe cardinalii: Leonardo Sandri, prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si Peter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta si presedinte al CCEE, Consiliul Conferintelor Episcopale ale Europei, nuntiului apostolic în Bulgaria mons. Januariusz Bolonek, a mons. Antonio Maria Vegliò, presedintele Consiliului Pontifical pentru Pastorala Migrantilor si Itinerantilor si mons. Cyril Vasil, secretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale. Din partea Bisericii Greco-Catolice din România participa P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea.
Întâlnirea de la Sofia e menita sa aprofundeze comuniunea episcopala si sa promoveze cunoasterea în Europa a bogatiei diferitelor traditii orientale ale catolicismului european, a declarat mons. Christo Proykov, exarh apostolic de Sofia si presedinte al Conferintei episcopale interrituale a Bulgariei. Pe parcursul lucrarilor va fi examinata si chestiunea structurilor pastorale pentru migrantii catolici ai Bisericilor orientale.
Prima întâlnire a ierarhilor a avut loc în anul 1997, în Dieceza de Hajdúdorog, Ungaria si a fost promovata de cardinalul Achille Silvestrini, mai apoi prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale.