„În perioada 15-17 martie 2010 a avut loc vizita protopopilor din Episcopia Greco-Catolica de Prešov (Slovacia) la Oradea, în cadrul unui schimb de experienta cu Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Vizita a început în data de 15 martie cu o rugaciune în capela seminarului si a continuat cu o prezentare a Episcopiei de Oradea. A luat apoi cuvântul domnul deputat Adrian Merca, presedintele comunitatii slovace din România. A urmat un program artistic sustinut de catre Corul l'Annunciazione, dirijat de prof. Radu Muresan si Corul Fiat Lux, dirijat de prof. Monica Nica.
Ziua a doua a vizitei a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, la care a participat si PS Virgil Bercea. Apoi oaspetii au vizitat cripta catedralei si Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea. Programul a continuat cu o vizita în protopopiatul de Marghita, o vizita la Liceul Slovac din Budoi. Traseul a continuat cu vizitarea parohiilor din Zalau, Simleu-Silvaniei, Sinteu si Alesd.
Ultima zi a vizitei a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii la Seminarul Greco-Catolic si o vizita la parohia din Haieu – Baile 1 Mai. La finalul întâlnirii a avut loc o întâlnire în Aula Magna a Facultatii de Teologie Greco-Catolica în care au fost discutate diferite aspecte ce tin de activitatea celor doua episcopii, de Oradea si Prešov.
Prezent alaturi de protopopi pe parcursul vizitei, Preasfintitul Virgil a declarat: „Am dorit ca protopopii de la Prešov, împreuna cu ai nostri, sa stea un pic împreuna, sa se cunoasca, sa se roage, sa-si împartaseasca unii altora bucuriile si necazurile, împlinirile si neîmplinirile. Pe parcursul vizitei protopopii slovaci au încercat sa ia pulsul parohiilor greco-catolice de la noi si sa ia contact cu cei care traiesc în comunitatile slovace de la Budoi si Faget”.
Invitatia adresata de episcopia de Oradea protopopilor din Prešov nu a fost întâmplatoare, dupa cum a mentionat Preasfintia Sa: „I-am invitat sa vina tocmai pe cei din Prešov pentru ca în mod cu totul special, lânga Prešov este înmormântat Gheorghe Sincai. De aceea sunt legaturi din astea de suflet, care ne ajuta, pe de o parte, sa ne aducem aminte de cei care ne-au fost înaintasi si, de cealalta parte, sa transmitem tinerilor aceste valori care sunt perene”.
În luna mai, protopopii Episcopiei de Oradea sunt invitati ca, la rândul lor, sa viziteze Slovacia.