„Duminica, 14 martie 2010, a fost o zi binecuvântata pentru comunitatile greco-catolice si romano-catolice din Tinca. Pentru al doilea an consecutiv credinciosii din Tinca si împrejurimi au celebrat Calea Sfintei Cruci.
Alaturi de organizatori, Protopopiatul Greco-Catolic de Holod si Protopopiatul Romano-Catolic de Tinca, au tinut sa fie prezenti numerosi credinciosi, dar si autoritati locale. Au participat opt preoti, dintre care cinci greco-catolici si trei romano-catolici. Traseul a început la capela greco-catolica si s-a finalizat în biserica romano-catolica.
Parintele protopop al Holodului, Seica Gheorghe, a dorit sa mentioneze: „ne-am rugat cu aceasta ocazie ca aducere aminte de cel care a purtat crucea grea pentru pacatele noastre, ca nu cumva sa uitam si sa fim din nou sub povara pacatelor”. Pentru ca la Calea Crucii au participat atât credinciosi români, cât si maghiari, parintele Seica a specificat faptul ca s-a vorbit aceeasi limba, si anume limba credintei si s-a cântat acelasi cântec, „Lauda lui Dumnezeu”. Este important, cum spunea parintele protopop ca „participantii au avut aceleasi simtaminte, si anume, iubirea lui Cristos”.
Devotiunea Caii Crucii s-a raspândit începând cu secolele XIV-XV. Numarul statiunilor a variat de-a lungul timpului pâna în secolul al XVIII-lea, când a fost fixat la un numar de 14 de catre papii Clement al XII-lea si Benedict al XIV-lea care au dat devotiunii caracterul pe care îl cunoastem astazi.
Fiind al doilea an în care este organizata Calea Crucii la Tinca împreuna de greco-catolici si romano-catolici, organizatorii si-au exprimat dorinta de a permanentiza acest moment de comuniune în rugaciune astfel încât sa devina o traditie în Postul Mare.