„În prezenta a sute de credinciosi, la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, s-a oficiat în aceasta dimineata Liturghia Arhiereasca concelebrata de Excelenta Sa Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic în România, Preasfintia Sa Virgil Bercea si mai multi preoti din Eparhia de Oradea.
Trimisul special al Sfântului Parinte a sosit ieri la Oradea pentru a participa la ceremonia de beatificare a episcopului Bogdánffy Szilárd si a dorit ca astazi sa fie prezent în mijlocul credinciosilor greco-catolici.
În predica, Excelenta Sa a vorbit despre episcopul care a fost ridicat la cinstea altarelor, amintind si despre episcopii greco-catolici care au suferit si au murit pentru credinta, spunând ca românii trebuie sa fie mândri de asemenea înaintasi. I-a îndemnat pe credinciosi sa se roage si sa se pregateasca spiritual pentru momentul beatificarii episcopilor greco-catolici, care va avea loc într-un viitor nu prea îndepartat.
Amintind de Sinodul Episcopilor pentru Orientul Mijlociu de la Roma, unde a fost prezent alaturi de P.S. Virgil, Excelenta Sa a spus ca acesta a fost un moment extraordinar de a celebra universalitatea Bisericii si de a ne bucura de multitudinea riturilor existente în Biserica Catolica, fiecare din ele contribuind la bogatia spirituala a Bisericii. Catolicitatea Bisericii se manifesta astfel: fiecare comunitate, în ritul propriu, este unita în jurul episcopului sau, iar la rândul lui, fiecare episcop este în comuniune cu Sfântul Parinte, Papa.
Multumim Coralei „Francisc Hubic” condusa de d-na. Irinel Bajenaru Oros si Corului de camera „Fiat Lux”, dirijat de d-na. Antonia Monica Nica, pentru cântarile si raspunsurile de la Sfânta Liturghie.