„În perioada 25 februarie- 4 martie, la Loreto, 6 tineri din România: Maria Luisa Andrici( Dieceza de Iasi), Ioan-Paul Paulet ( Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti), Szabó István ( Arhidieceza Romano-Catolica de Alba-Iulia), Maria Alexievici (Arhieparhia Greco-Catolica de Alba Iulia si Fagaras), Orsolya Braun (Dieceza de Oradea) si Ovidiu Lazar (Eparhia de Oradea), au primit o 6 burse de studiu, pentru a participa la un seminar de formare organizat de Asociatia Hope din Italia.
Aceste burse sunt rodul unei bune colaborari cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea, care din acest an are un departament artistic, condus de catre Ovidiu Lazar.
Asociatia Hope organizeaza din 1998 seminarii de formare avansata pentru tinerii din zonele de muzica si comunicare(care au talent in domeniul muzical, atât ca si compozitori cât si ca interpreti) si chiar unele dintre evenimentele Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea si Papa Francisc.
La acest curs sunt doua specializari:
Compozitori: care scriu versurile sau muzica propriilor piese si le aranjeaza într-un home-studio.
Seminarul are scopul de a îmbunatati abilitatile expresive ale compozitorilor pentru a-si transmite propria experienta de viata, într-un mod direct si sincer din punct de vedere uman si personal, fara limitarile tematice cu care muzica pop ne-a obisnuit de mult timp. Acest seminar este potrivit pentru cei care compun muzica pop cît si crestina.
Interpreti: pentru cei care doresc sa împartaseasca darul vocii cu care au fost înzestrati.
Seminarul ajuta la îmbunatatirea nivelului de competente necesare interpretarii unui cântec, astfel încât acesta sa devina personal si nu doar imitarea modelelor impuse de catre mass-media.
Acest seminar pune accent în special pe experienta proprie fiecarui participant si este potrivit pentru cântareti de toate genurile si toate nivelurile profesionale.
Particularitatile parcursului de formare
Hope Music School pune în centrul atentiei persoana. Traseul de formare porneste de la ascultarea tinerilor, atunci când ei isi comunica propria experienta de viata prin muzica si arta. Acest proces implica atât colegii de vârsta lor cât si persoanele adulte si opereaza în interiorul acestui proiect cu ajutorul unei echipe de formatori, cu misiunea de a sprijini tinerii pe calea cunoasterii de sine, relatia cu ceilalti, descoperirea si aprofundarea credintei. Cadrele didactice, care ofera experienta si cunostintele dobândite de-a lungul anilor în profesie, functioneaza sub coordonarea echipei de formatori, astfel încât fiecare moment petrecut în Hope Music School sa fie conectat la orizontul antropologic crestin.
Originalitatea metodei de predare
Bazat pe o experienta de cincisprezece ani, Hope Music School realizeaza seminarii de 8 zile, cu un program zilnic care acopera 24 de ore (full-immersion). Dupa seminarii, studentilor si formatorilor li se ofera posibilitatea de a participa la numeroase initiative pe care Asociatia Hope le organizeaza pe cont propriu sau în colaborare cu alte structuri si institutii.
Multumim Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Episcop de Oradea si totodata Responsabilul Oficiului National pentru Pastoratia Tineretului Felix Roca, pentru implicarea si sustinerea acestui proiect.
Responsabil Departament Artistic